Kreatív Istentisztelet a Kálvin téren

szócső

2011.05.23.

A Kreatív Istentisztelet – melynek vezértémája a közelgő Pünkösdre tekintettel a Szentlélek kreatív ereje – egyik fő jellemzője tehát, hogy az ige üzenetét (ez alkalommal Bacskai Bálint református lelkipásztor igeszolgálatát) különböző művészeti elemek (dicsőítő és klasszikus zene, dráma, tánc, pantomim, jelbeszéd) egészítik ki és mélyítik el. Ebben az értelemben az alkalom kilép a hagyományos istentisztelet keretei közül, hogy fiatalos és kreatív jellegével olyanokat is megszólíthasson, akik száraznak, idegenszerűnek érzik mai templomi liturgiánkat.

A rendhagyó istentisztelet második órájában az egyéni kreativitás is szerepet kap. A templomtérben egyidejűleg több különböző művészeti-lelki tevékenység, esemény zajlik ekkor, melyben mindenki saját választása szerint vehet majd részt. Szerepet kaphat itt az egyéni csendesség, az imaközösség, az úrvacsorai közösség és az imádság különböző formái. Ezek szintén az Ige üzenetét támasztják alá és személyességük megerősíti az evangelizációt, lehetőséget nyújt az egyéni lelki gondozásra, illetve segíti a spirituális közösséget és találkozásokat.

A Kreatív Istentisztelet gazdája a Crescendo Hungary – amelynek hátterét az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány adja – valamint a szervezet munkatársa: Bereczk Eszter.

A Crescendo egy nemzetközi mozgalom, amely 1985 óta több mint tíz országban működik az Agape Europe nemzetközi keresztyén szervezet keretein belül.

A Crescendo International egyedülálló programja, az évente megrendezésre kerülő két hetes nemzetközi Crescendo Nyári Akadémia, melyet 2004-től minden nyáron, Sárospatakon rendeznek. A Nyári Akadémia művésztanárai neves zongoraművészek, énekművészek, színházi rendezők, hangszeres szólisták, akik a világ minden részéről érkeznek a mesterkurzusra.

A Crescendo Hungary missziói szolgálata Krisztus egyetemes egyházának kinyújtott keze kíván lenni, mely a társadalom egy speciális csoportja, a művészek felé irányul. Együttműködik minden, a Biblia tanításait elfogadó keresztény gyülekezettel.

Bereczk Eszter – Bódiss Tamás

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>