LélekJelenLét 2023

blog

2023.03.22.

CSEND HÉTVÉGE

Tahitótfalu, Sion Hegye Református Üdülő , 2023. május 4-7.

“Megvan az ideje a hallgatásnak,
és megvan az ideje a beszédnek ”
Prédikátor 3,7

Megvan az ideje. De kinek az ideje szerint? Mert talán nem akkor és nem úgy, ahogy azt én tervezem, vagy szeretném. Hogyan lehet ebbe belesimulni, ebben élni?

A tenger járása, az apály-dagály váltakozása kb. 6 óra 12 perc. Ugyan a lelki élet, az Isten utáni sóvárgásunk, a vele megélt kapcsolatunk intenzitása is hullámzik, de nem 6 óra 12 percenként. Még csak megközelítőleg sem. Hogyan lehet mégis élni, felvenni ezt a kiszámíthatatlan ritmust, a dicsőítő élet lüktetését. Bírni az apályt is, a dagályt is. Bírni, sőt élni! Őbenne élni, mozogni. Élni.

Hisszük, az imádság tere lehetőség, hogy Isten ott érintsen  bennünket, ahol leginkább szükségünk van rá, ahol az Ő gyógyító, újat teremtő szeretetével és igazságával meg szeretné újítani életünket. Reméljük, hogy a közösségben és egyénileg megtett úton, Isten áldó jelenlétében rá tudunk nézni életünknek azokra a részeire is, ahol úgy érezzük a dagály gazdag életadó hullámai vannak, és azokra is, ami apályos, száraz. Talán nem is olyan egyértelmű, hogy mi a dagály, és mi az apály. Vagy hogy az élet tényleg ott van ahol a dagály… Isten jelenlétében a sivatagban is nő virág, a halál árnyékában is fakad élet.

 Örömmel várjuk jelentkezésed! De előtte kérünk, gondold át, készen állsz-e erre az útra!

A CSENDRŐL

Csütörtök estétől vasárnap ebédig szilenciumot tartunk. Vonatkozik ez az étkezések idejére, az egyéb helyszíneken eltöltött időre, a kommunikációs eszközök használatára, és az éjszakai pihenésre, amihez mindenki egyedül lesz elhelyezve egy szobában. Mindezekkel igyekszünk egyrészt gyakorolni az egyszerűséget, másrészt lecsendesíteni a körülöttünk lévő világot, hogy meghallhassuk azokat a belső hangokat, amik önmagunk megismerésére és Istennel való kapcsolatunk elmélyítésére vezetnek minket.  A csend megtartása nem öncélú, azért tesszük, hogy minél teljesebben lehessünk Isten jelenlétében, és megélhessük a belső elvonulás ajándékát! A csenddel a közösséget ajándékozzuk meg, amiben ki-ki belső, egyéni utakon jár, a tapasztalatok szerint az imádság és az egyszerű, vezetett megosztások mégis megélhető, mély közösséget teremtenek.

PROGRAM

A programot úgy építettük fel, hogy segítsünk a csend gyakorlásában és megélésében közösségileg és egyénileg is.  Az imádságos, Istenre figyelő jelenlétre a következő formákban lesz lehetőséged: ige meditáció, csendgyakorlatok, mozgás, szemlélődés a természetben, meditatív zenés dicsőítés. Ezekben a helye van a vezetett, rövid megosztásoknak is, hogy egymást hordozva járhassuk az utakat. Esténként istentisztelettel és úrvacsorai közösséggel zárjuk a napot. Ha eljössz, fontos, hogy jelen legyél az alkalom elejétől (csütörtök 18.00) a végéig (vasárnap 14.00), nem csak egyéni lelki utad szempontjából, de az ott formálódó közösség miatt is.

LELKIKÍSÉRŐI BESZÉLGETÉSEK

Egyéni lelki utadon segítség lehet egy-egy lelkikísérő beszélgetés. Ebben társad Balogh Tamás református lelkész vagy Némethné Pötördi Zsuzsanna református lelkigondozó lehet majd meg.

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZVÉTELI DÍJ

Early bird jelentkezés: március 31-ig
Részvételi díj: 36500 ft (ha hozol magadnak ágyneműt/hálózsákot 35500 ft)

Normál jelentkezési határidő: április 15.
Részvételi díj: 39500 ft (ha hozol magadnak ágyneműt/hálózsákot 38500 ft)
Jelentkezést csak a teljes programra tudunk elfogadni és a program jellegéből adódóan 18 év feletti felnőtteket várunk.

Előlegként kérünk, 10.000 forintot utalj át a Sófár számlájára, ezzel válik véglegessé a jelentkezésed:

Sófárhangoló Közhasznú Egyesület
Erste Bank   11600006-00000000-33740492
Közlemény: Név – LJL részvételi díj előleg

Összesen 30 résztvevőt tudunk fogadni, a jelentkezés sorrendjében (12 fő alatt az alkalmat vissza kell mondjuk, ez esetben az előleget visszafizetjük). 30 fő fölött várólistát indítunk.

Amit hozz magaddal: 

  • Biblia, imanapló (ha eddig még nem vezettél ilyet, akkor egy füzet, amibe szívesen beleírod/rajzolod azt az utat, amin Isten vezet), toll/ceruza, 
  • réteges öltözet (eső esetére is), erdei sétára is alkalmas kényelmes cipő, pizsama, papucs, 
  • analóg csörgőórát (de lesz közös ébresztő is), karóra, hogy ne kelljen a telefonod az idő tartásához
  • tisztálkodási eszközök
  • kulacs/műanyag palack 
  • kishátizsák a kimozduláshoz 

 Amit ne hozz magaddal: 

  • hangkeltő eszközök
  • a munkád
  • laptop
  • minden más, ami eltereli figyelmedet Istenről

A jelentkezéshez kérünk, töltsd ki a következő űrlapot:

A szervezők nevében: Katona-Hegedüs Anna (Nusi)
email:hegedus.annusi@gmail.com
mobil: +3630 533-05-53

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>