Batyu – Mindennapi motyóink II.

szösszenet

2011.10.22.


Illatszer

A Bibliában sokszor találkozhatunk a kifejezéssel, hogy “jó illatú áldozat az Úrnak.” Bár nyilván ez más kontextusban szerepel, az embernek is megvolt mindig is a maga igénye, hogy jó illatú legyen, különbözzön a környezetétől, másoktól.

A ‘jó illat’ itt nyilván többet jelent, mint hogy ‘nem büdös’, mutatja azt is, hogy az áldozat tiszta, őszinte érzést határoz meg. Ez mostanság különösen ismerős lehet, hiszen annyiféle illat közül választhatunk: lehetünk ‘Vad’, ‘Csábító’, ‘Friss’ vagy akár csokoládé  illatúak. Annyi illat és megannyi érzés – amit ezek szerint az illatszerek adnak meg?

A minap én is egy, a ‘Bátorság szagá’-nak jelölt dezodort vásároltam, de hát továbbra sem szimpatizálok a pókokkal.. Hiába, mégsem ilyen egyszerű a dolog. Azonban a hangulatomat sokszor meghatározza egy-egy külső hatás – nem feltétlenül illat – és néha elég nagy váltásokat tudok észlelni magamon, mintha tényleg ‘befújtam volna magam’ valami érzéssel.

Gondolom mindenkinek ismerős az a fajta reklámújság, amiben a különböző parfümök képét megdörzsölve érezhetjük is az illatukat. Egy egész drogériát végig lehet így szaglászni pár lapon. Vajon én is ilyen lennék, hogy éppen ahol megkapargálnak, olyan illatom van?
Jó kedvem van – egy kósza gondolat és teljesen depressziós leszek. Le vagyok törve – egy régi emlék és dühös leszek. Magányos vagyok – egy pillantás és máris bohóc vagyok. Várok valamit – egy nem és tervezek is tovább.

Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt.” /Filippi 2;5./

Jézusban egyáltalán nem ez volt jelen. Nagyon jól tudta, hogy honnan jön, hová megy, mit miért csinál. Még ha egyáltalán nem is volt elsőre eredménye. Rengeteg nem-et kapott, rengetegszer elküldték, elítélték. Mégsem hagyta ott az embereket a reménytelenségben, végig szelíden és alázatosan (Máté 11;29) vállalta a küldetését. Azért, hogy aztán Ő legyen az a tökéletes és legszebb illatú áldozat, Aki minden bűnünket rendezte az Atyánál!

Ezt elfogadva és befogadva már nem azon kell erőlködnünk, hogy hány és milyenféle illatunk legyen. Benne már nem egy ezerillatú katalógus leszünk csak, amit a megfelelő helyzetben megfelelő helyen kell kapargálni, hanem jó indulatú követők és szolgálók.

“Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” /Máté 11;30./

S.D.G.!

bodabence

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>