Kurzusok és Műhelyek

blog

2024.02.26.

Íme, az idei Dicsőítő Iskola kurzus- és műhelyvezetőinek bemutatkozói régi és új arcokkal és új műhelyekkel! Ha van időd, görgess végig, vagy ugorj egyből arra, amire kíváncsi vagy! A kurzusokon elsősorban zenei területen fejlődhetsz egyéni órákon, ahol a tanárok a személyes igényeidet és képességeidet figyelembe véve állítanak személyes kihívások elé, hogy a legjobban fejlődhess. A műhelyeken csoportosan fejlődhettek a különböző művészeti ágak területein.



KURZUSOK

ÉNEK I GITÁR I ZONGORA I DOB I VONÓS I BASSZUSGITÁR

MŰHELYEK

ZENETERÁPIA I IRODALMI MŰHELY I KALLIGRÁFIA I KÉPZŐMŰVÉSZETI I MOZGÁS- ÉS TÁNC I NEMEZELŐ I GYÜLEKEZETI TECHNIKA I DRÁMA I LELKI-ÖNISMERETI I FILM

ÉNEK KURZUS

Tima Anna

A képhez tartozó alt jellemző üres; Tima-Anna-1024x1028.jpg a fájlnév

Szeretettel várom idén is a jelentkezéseteket az ének órákra, ahol többek között hangképzéssel, különböző énekes gyakorlatokkal és új dicsőítő dalok tanulásával fogunk foglalkozni!

Szeretnék idén is nagyobb hangsúlyt fektetni majd a szólam éneklésre, amit egyéni és közös órák alkalmával is gyakorolhatunk majd. Ha bizonytalannak érzed magad ezen a területen, ez a hét kiváló alkalom lesz arra, hogy egy biztonságos, támogató közegben fejlődhess :)
Ha még nem találkoztunk volna, pár szó rólam:
A zenével hivatalos keretek között, mint sokan mások is, én is gyerekként ismerkedtem meg, ami viszonylag hamar elég meghatározó része lett az életemnek. Később a zeneiskola mellett magán énekre, majd gimnázium után ének-zene szakra jártam, ahol pedagógusnak készültem, de a foglalkozásomat illetően végül a lakberendezés mellett kötöttem ki.
2009 óta része a Sófár az életemnek, és nagy megtiszteltetés, hogy 2019-ben a tanári karhoz is csatlakozhattam. Tiniként itt ismerkedtem meg a dicsőítéssel, itt történt a megtérésem is, és a mai napig hatalmas áldás nekem ez a közösség :) A dicsőítésben is itt volt lehetőségem szolgálni először, ezek a tapasztalatok pedig sokat segítettek, amikor később dicsőítésvezető lettem.

Szóval mindenkit csak biztatni tudok, hogy jöjjön! Én már nagyon várom a találkozást és a közös munkát veletek ebben az évben is!

Mészáros Gyöngyvirág

A képhez tartozó alt jellemző üres; 1239125_10203446570350189_1078336050_o-1024x943.jpg a fájlnév

Sziasztok,

Mészáros Gyöngyvirág vagyok, a budapesti golgota gyülekezet egyik dicsőítő énekese és dicsőítés vezetője. Emellett énekes és beugró vokalistaként is előfordulok különböző formációkban, de a Keresztkérdés nevű rap zenekarból vagy a Helyes_Beatből is lehet még emlékezni rám:)
Éneklés mellett grafikusként dolgozom, de hangképzést is tanítok.

Az ének kurzuson beszédszerű éneklést tanítok, hogy megtaláljuk a legteltebb hangzást, és azt az éneklési stílust, ami leginkább megfelel a mai modern keresztény dicsőítő éneklésmódnak és az énekelni vágyó személyiségének, mindezt popos, jazzes kitekintéssel az improvizatív éneklésnek is teret adva, amennyiben van erre is nyitottság. Emelett szólam harmonizálással is foglalkozunk majd és dalok tanulásával. 

Nagyon várom a találkozást veletek! :)

Standovár Saci

A képhez tartozó alt jellemző üres; Saci.jpg a fájlnév

Kedves énekelni vágyók!
Én Standovár Sára vagyok, és akik többedjére járnak Sófáron, már ismernek, mert ez már sokadik táborom kurzusvezetőként. Családommal leszek jelen most is, férjem, Balázs, és gyerekeink: Bende, Édua és Milla kíséretében.

Idén énekórát tartok, és azok jelentkezését várom, akik a zenében egy nyelvet látnak, és szeretnék megtalálni a saját hangjukat, mint hangszert, ami ebben a kommunikációban segíteni tud nekik. A hangképzés mellett igyekszem önbizalom, bátorság, spontaneitás, improvizálás fejlesztését beletenni, hogy a szólamok, szólók, díszítések, harmóniák hallása, megszólaltatása vagy megalkotása is fejlődjön.

Klasszikus háttérből jövök (10 év zeneiskola fuvolával, Opera Gyerekkórus, egyéb kórusok, magánének), így csak felnőttként, férjem megismerése óta hallgatom és élem a jazz és könnyűzenét (főleg soul, r’nb, gospel). Nagyon sokat fejlődtem azóta. És mivel szerintem Isten szereti az igényes zenét, a dicsőítésben is ilyen szemlélettel veszek részt.

Akik hozzám szeretnének jönni, és azok is, akik csak szimplán fejlődni szeretnének a zenehallgatáson keresztül is, a következő zenészeket, énekeseket, együtteseket ajánlom:
Hangtechnika, szólaméneklés, díszítések, hajlítások szempontjából kihagyhatatlan Whitney Houston, Beyonce, Alicia Keys, Mariah Carey, Adele, Yebba, Bruno Mars, Michael Jackson, Brian McNight, Take6, Duwende, Ella Fitzgerald, Esperanza Spalding, Stevie Wonder, Dirty Loops…a teljesség igenye nélkül 

Ha zenei füleket akartok fejleszteni, ami az alapja a jó énekesnek is, akkor érdemes hallgatni akár instrumentális zenét is: Victor Wooten, Fourplay, Coltraine, Miles Davis, Babos Gyula



Drüszler Edit (Edó)

A képhez tartozó alt jellemző üres; thumbnail_Ed%C3%B3_fot%C3%B3.jpg a fájlnév

Sziasztok! 

Idén is nagy-nagy szeretettel várom kurzusomra azokat, akik szeretnék fejleszteni énektudásukat, hogy ezt a különleges csatornát/nyelvezetet használva kerüljenek kapcsolatba Istennel és tegyenek bizonyságot Róla másoknak.

Az egyéni órákon nagy hangsúlyt fektetek a helyes hangképzésre és azokra az énektechnikai megoldásokra, melyek segítségével könnyebben és felszabadultabban tudunk énekelni. Lesz majd lehetőség csoportos foglalkozásra is, ahol a többszólamúság rejtelmeibe merülünk el az erre vállalkozókkal. :)

Gyertek, dicsérjük együtt Izráel Szentjét, mert Ő a Megváltó!

Hutvágner Erika

Veszprémi születésű vagyok, jelenleg is itt élek és tanítok hittant és ének-zenét a Padányi Katolikus Iskolában. Általános iskolás és középiskolás fiatalokkal foglalkozom, valamint mentorként főiskolásokkal is.

Gyermekkorom óta szívesen zenélek, énekelek kórusban, hegedülök zenekarban. A gimnáziumi évek után főiskolán teológiát, ének-zenét és egyházi zenét tanultam. Később egyetemi szinten a hit- és a zenetudományban / művészetben is továbbképeztem magam. Kórusmunkával is foglalkozom, gyermekkart és gimnazistákból álló kamarakórust vezetek. Több éve énekelek dicsőítő zenekarban, templomi kórusban és ifjúsági zenekarban, valamint énekesként és hegedűsként tagja vagyok egy Peregrinus nevű zenekarnak, akikkel régi zenét játszunk, illetve feldolgozunk. Tagja vagyok a veszprémi Orlando Énekegyüttesnek is, akikkel elsősorban régizenét éneklünk. A zene révén rengeteg jó barát, értékes ember és sok örömteli élmény lett része az életemnek, és Istenhez is közelebb kerültem.

Az énekes kurzuson lesz rendszeres hangképzés – egyéni és közösségi formában is – valamint lehetőség nyílik új dalok tanulására, gyakorlására. A testi-lelki egészséget szem előtt tartva próbálunk hangszerünkkel – az emberi testtel és hanggal – jól bánni, és közben Istenre figyelni, őt dicsőíteni. Szeretettel várok mindenkit, aki ebben a közös munkában szívesen részt vesz.

Vajda Ágoston

A 2022-es Sófáron gitárkurzuson találkozhattatok már velem. Idén az énekelni vágyókat várom szeretettel. A kurzusomon tanulunk majd légző- és beéneklő gyakorlatokat, zenei fejlesztő játékokat és dicsőítő dalokon keresztül ének- és dicsőítő praktikákat.

Magamról röviden: általános iskola óta foglalkozom zenével. Tíz éven keresztül voltam több kórusnak is a tagja, zeneiskolában pedig 7 évet csellót tanultam. A csellót felváltotta a gitár, ami mellett klasszikus énekelni is elkezdtem tanulni az Operaház egyik énekesétől. A gitárral szereztem egy tanári végzettséget, az énekkel pedig országos versenyt nyertem 2019-ben. (A nyertes produkciót időnként újra játssza a Bartók Rádió.) 
2023 nyarán végeztem az ELTE Zenekultúra szakán Karvezetés Specializációval, így a kórusvezetés sem idegen számomra. Az egyetem alatt elvégeztem Fekete Anikó Kreatív-Szolfézs képzését, ahol játékos formában zenei fejlesztő feladatokat tanultunk, illetve, hogy ezeket hogyan lehet a gyakorlatban használni. 
Jelenleg a Müpában dolgozom könnyűzenei stúdiós szerkesztőként, illetve aktív tagja vagyok a gyülekezetem dicsőítő csapatának.

Azt vettem észre magamon, hogy minél több tapasztalatot szerzek a zenében, annál szabadabb vagyok dicsőítés közben is mert nem azon izgulok, hogy mi fog következni a dalban, hanem a fókusz a zenéről Istenre tud kerülni. Ezzel a lelkülettel készülök az idei Sófárra.

GITÁR KURZUS

Tatai Samu

Samu vagyok, 31 éves, a Hatvani Református Gyülekezet aktív tagja, illetve a helyi dicsőítő csapat szólógitárosa. Egyébként Budapesten dolgozom. Kiskorom óta fontos szerepet játszik az életemben a zene. Első komolyabb érdeklődésem a gitározás iránt 2008-ban, az első Sófáron történt. Ez a tábor sok áldással, sok gyakorlással, fájó ujjakkal, nem szándékos böjtöléssel (aki ott volt, az érti ) és könnyes imádságokkal volt teli.

,,Seregek Ura, ha tekintetbe veszed szolgálód nyomorúságát és megemlékezel rólam, ha nem feledkezel meg szolgálódról, hanem megajándékozol egy fiúval, akkor az Úrnak szentelem.” 1Sám 1:11

Hát nem fiút kértem akkor, inkább az volt a szívem vágya, hogy gitárral dicsőíthessem az Úr Jézust. Azóta is autodidakta módon tanulom a zenélést, illetve ha gitárt ragadok magamhoz, akkor igyekszem azt az Ő dicsőségére használni. Függetlenül attól, hogy ki milyen szinten van, vagy milyen stílusirányzatban mozog, mindenkit sok szeretettel, “gitárt karokkal” várok, hogy visszaadhassam azt a tudást, amit az Úr adott az Ő dicsőségére.
Sok áldást addig is!

U.i.: Nagy segítség lesz számomra, hogyha konkrét igényekkel érkeztek, hogy a legjobban tudjak segíteni majd nektek

Surányi Olivér

A Sófárban legtöbben “Ovál”-ként ismernek. Civilben részecskefizikus (bár az utóbbi időben inkább szoftverfejlesző) vagyok, a Sófárban pedig idén én leszek az egyik gitártanár. 18 éve gitározok és elég sok műfajjal megismerkedtem már: kezdetben klasszikus gitárt tanultam, de játszottam rockzenekarban, belekóstoltam a bluesba, jazzbe, bossa novába, mostanában pedig a ritmikus akusztikus fingerstyle gitározásban merültem el (hallgassátok meg John Mayer “Stop this train” című dalát, ha nem világos, hogy ez a legutóbbi mire vonatkozott :-) ).

Az óráimon szívesen látok mindenkit, de első sorban kezdőket valamint középhaladókat mind akusztikus, mind elektromos gitárral. Különösképpen várok olyanokat, akik az alap akkordokat és pengetéseket már jól ismerik, de szívesen továbblépnének, hogy színesebbé tegyék a gitárjátékukat érdekesebb akkordokkal, felbontásokkal és díszítésekkel.

Rácz Manassé

Igen, jól olvastátok: Manassé, ez a keresztnevem…szerintem is menőség.

Idén márciusban múltam negyedévszázados, és zenekultúra szakon tanulok az ELTÉN (illetve néprajzos tárgyakat is hallgatok, mert a néprajz a legszínesebb tudományág).

Az idei lesz az első Sófárom(egyébként kb. 8-10 éve titkos rajongója vagyok eme rangos eseménynek). A gitár sokáig tiltott szerelem volt az életemben, hisz tudjátok, mindenki zongorán vagy furulyán kezd, csak valaki tovább …, de az utóbbi 6-7 évben ez lett az elsődleges hangszer a kezemben. Kedvenc ételem a rántott kovászos uborka és a puncsfagyi (természetesen nem egyszerre), kedvenc zenei műfajaim pedig a folk, blues, bluegrass és a country. Ha vágytok rá, hogy velem gitároznátok a héten, akkor több mint valószínű, hogy azon leszünk, hogy jobban megértsétek a hangszeretek fogólapját, és hogy bátran merjetek kísérletezni különböző akkordfordításokkal, skálákkal és ritmizációkkal (esetleg más hangolásokkal is).
Érdekel, hogy Ti kik vagytok, mi a Ti zeneiségetek, miket hallgattok, mire van hívásotok, illetve mire indít Titeket a Lélek, vagy mi a célotok az életben, zenében és a hitben.

Hasznos, ha hoztok magatokkal: gitárt, capot, füzetet és jókedvet(kivéve ha egész héten bluest játszanátok, mert ahhoz nem muszáj jókedv).

Többit majd élőben, tala a táborban,
Tsä

Füke Szabolcs

Kedves Gitárosok!
Kedves dicsőítésben levők, vagy arra készülők!
Fogadjátok szeretettel bemutatkozó soraimat. 

Füke Szabolcs vagyok.

Nem egészen új szereplőként érkezem majd a táborba, hiszen 2014-óta többször is részt vettem már az alkalmon. Jó emlékeket őrzök, mind lelkileg, mind az ott hallott, tanult zenékkel és a közösséggel kapcsolatban. 

Néhány szót magamról: 2017-óta Nógrádon, Rétságon és Bánkon végzek lelkészi szolgálatot. A számomra első Sófár kurzusra Draskóczy Lídia közreműködésével érkeztem. Az általa vezetett CsakTe kórusban gitároztam. Korábbi tapasztalataimat zongora, illetve összhangzattan terén gyermekkori, ifjúkori zeneiskolás időkben szereztem, majd Mohai Tamás „tanár úrnál”. 

Saját zenekarom a Large Room többedszer megújult csapata az Adna Cafe-ból, vagy Csillagpont találkozóról is ismerős lehet. 

A dicsőítést immár saját családi zenekarunkban, a KékFűben is folytatom. Szeretettel készülök gitárt tanítani az idei Sófáron azoknak, akik esetleg engem választanak…

ZONGORA KURZUS

Csalók Laci

A képhez tartozó alt jellemző üres; Csal%C3%B3kLaci-1024x1228.jpeg a fájlnév

Csalók Laci vagyok, 29 éves. Első találkozásom Istennel a Hatvani Református gyülekezetben történt. Mai napig emlékszem, ahogy egy gyülekezeti tag a bizonyság tétele befejeztével az “Eljött hozzám mikor még bűnben éltem” című dalt kezdte játszani. Kicsit hamiskás hangon, hamiskás gitáron, mégis a szívemig hatolt a mondandója. Jézus eljött értem. Miután átadtam a szívemet Jézusnak, csatlakoztam a helyi dicsőitő csapathoz először zongorán, majd gitáron is.

Zenei tanulmányaimat népi hegedű szakon kezdtem, majd klasszikus ének szakon folytattam. Később magánórák keretében jazz elméletet, és hangképzést tanultam. Jelenleg Budapesten élek, az Omega Budapest gyülekezet tagja vagyok. Nagyon fontosnak tartom a dicsőítésben a hálaadást. Isten egyenesen felszólít minket, hogy hálaadással menjünk be az Ő tornácain. Az ízes harmóniák mellett szeretnélek segíteni titeket, hogy hogyan hangolhatjátok erre a szíveteket. Vágyam, hogy az órák, a muzsikálások keretében is találkozzunk az Úr Jézussal.

Nem soká tali, Áldás

Süll Mária

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20220507_200143-2-1-1024x1365.jpg a fájlnév

Süll Mária vagyok, visszatérő, lelkes sófáros! Komolyzenei pályán indultam, dalzongoristának, korrepetitornak készültem, de másként alakult. Zongorát és zeneelméletet tanítok a somorjai (Felvidék) zeneiskolában. Főleg otthon és a  gyülekezetben zenélek. A három fiunkat kísérem a zene felfedezésében, és nagyon élvezem,  amikor ösztönösen és örömmel tudunk együtt muzsikálni, táncolni, alkotni, dicsőíteni.
Az alistáli református gyülekezetben kántorkodom, próbálok az  istentiszteleti ének elmélyítéséhez, emberközelbe hozásához hozzájárulni, azt hangszerekkel, új hangzásokkal segíteni.

Nagyon várom a kurzust, ilyenkor én is sokat tanulok. Bonyhádon találkozunk!

Hamar Mihály

Hivatalosan informatikus vagyok, hivatásosan zenész, több hangszer van a szobámban, mint processzor.

Zongorát Youtube-ról kezdtem el tanulni, egyszer, amikor alkalmasnak éreztem már magam, a dicsőítő csapathoz alkalom után odamentem, hogy szeretnék velük zenélni. Ez kb. 10 éve volt, azóta sok (nem csak dicsőítő) zenekarban megfordultam.

Szeretettel várok mindenkit, függetlenül attól, hogy általában tekintetével vagy ujjaival tapogatja a billentyűket. Ha az alapok megvannak, azzal foglalkoznánk, hogy hogyan lehet kifejezően, színesen játszani, hogyan lehet alátámasztani egy dal üzenetét, hangulatát. Sófáron tanultam meg mi a különbség a zene és a dicsőítés között, ezt is át szeretném adni a héten.

Vass-Eysen Ákos

Kicsit magamról; Vass-Eysen Ákos vagyok, a Kecskeméti Református Egyházközség beosztott kántora. Bár egyházzene-kántor szakon végeztem, de nem csak a tradicionális formában, orgonával dicsőítem az Urat. A gyülekezet ifjúsági alkalmain is szolgálok rendszeresen; a “KERT” dicsőítő csapatában zongorázok, az internátus fiataljainak tartok egy zenei műhelyt, ahol a hitéleti alkalmakon való dicsőítésre gyakorlunk, készülünk, valamint egyéb alkalmakon is részt veszek a dicsőítésben, annak vezetésében.

Kicsit a szolgálataimról; „Legyen gondod rá, hogy betöltsed azt a szolgálatot, amelyet átvettél az Úrban!” (Kol 4,17) Ez az az ige, ami vezet engem a szolgálataimban és a dicsőítésben is.Munkámból és beosztásomból fakadóan inkább a klasszikusabb formát képviselem. De egyre inkább nyitok az újabb stílusok felé is, legyen szó akár régi, régebbi énekek „mai”feldolgozásairól, vagy az új énekeink sajátos stílusban való megszólaltatásáról.
Ezeket a tapasztalatokat, gyakorlatokat szeretném megosztani veletek.
Várok minden zongorázni szerető lelkes (nemcsak) fiatalt!

Addig is áldást rátok; Ákos

DOB KURZUS

Simon Marci

“Dobolni mindenki tud!” – és ez tényleg így van! Az a célom, hogy a táborban erről minden résztvevő meggyőződhessen. Az egyéni órák mellett szeretném, ha a ritmushangszerek segítségével átélhetnénk a zenélés, a közös csörgés-zörgés-csörömpölés közösségi élményét is!
A dobolás ugyanúgy egyidős az emberrel, mint az éneklés, s bár az ütőhangszerek alulértékelése a dicsőítő zenében általános – hangszálaink mellett mi sem lenne kézenfekvőbb dicséretek zengésére, mint a puszta kezünk-lábunk.

Cajonon szeretnél játszani? A legjobb helyen jársz! (Hozd a cajonod!) Dobszerelésen szeretnél tanulni? Arra is van lehetőséged! Egyik sem érdekel igazán? Akkor is tudsz majd velünk zenélni – a zene által gazdagodni.

A kurzuson amellett, hogy igényeid szerint cajonon és/vagy dobszerelésen tanulunk játszani, kézzel-lábbal-hangszálainkkal és minden porcikánkkal zengünk majd ősi és a pillanatban születő énekeket, égből pottyant földi zsoltárokat. Gyere és tanuljunk együtt!

Simon Gergő

12 éves korom óta dobolok, de lassan már a gyermekeim érnek ebbe korba. :)
Szeretem a zenét, hallgatni is és játszani is. Isten nagyszerű ajándéka ez. Használhatjuk a legnemesebb célra: az Ő magasztalására.
Kicsit a múltamról: Részt vettem “tanárként” több nyári keresztény – Sófárhoz hasonló- zenei táborban (Erdélyben és MO-n is)
Nagy öröm és megtiszteltetés volt együtt dicsőíteni “Ez az a nap”-os rendezvényeken Pintér Bélával, Prazsák Lászlóval, Csiszér Lászlóval, Mike Sámuellel.
Alapitó “ütős” tagja vagyok Karneol nevű keresztény zenekarnak.
Játszottam már keresztény blues-rock csapatban is. :), ahol a szóló hangszeresek (elektromos gitárok, szaxofon, szájharmonika, Hammond orgona) improvizációi egy külön világba repítettek el… :)
A legfontosabb zenei szolgálatom azonban a Kecskeméti Baptista Gyülekezetben van, ahol a dobok mögül vezetem olykor a dicsőítést.
Szeretettel várlak Benneteket a zenei táborban! Tanulhatunk technikai dolgokról is, de szívesen megosztom Veletek a tapasztalataimat a dob szerepéről a dicsőítésben.
Találkozzunk Bonyhádon!
(Zenei előképzettségem: 6 év ütő tanszak a Kecskeméti Zeneiskolában, 2 év magántanulóként Korompay Zsoltnál (Bp-en) + autodidakta tanulás…)

VONÓS KURZUS

Burovincz Laura

zenész, néprajzos, pedagógus

Népzenén nevelkedett klasszikus zenész, jelenleg főleg színházi zenész-zenetanár. Kísérletező, kereső: a formát, amiben a legtisztábban tudok megszólalni, közvetíteni. Világom az improvizáció: saját ötletek felfedezése, finomítása önfeledten!

Sok szeretettel várlak instrumentális és elméleti kérdésekkel, technikai finomításokkal, ötletekkel kapcsolatban, stílusgyakorlatokkal, dallam tervekkel, amin keresztül kapcsolódhatsz, kifejezhetsz, megélhetsz, közösen dícsérhetsz!

BASSZUSGITÁR KURZUS

Kozák Balázs

Kedves ti, akiknek van türelme eme kimutatkozót olvasni! Kíméletlen leszek, mert utálok e-mailezni. Kozák Balázsnak hívnak, igen ez a leánykori nevem is, Szolnokon születtem és ott is szeretnék meghalni, majd. Jelenleg Pesten Zen-élek és ennek a kis szimbolikus kötőjeles szófordulatnak egyáltalán nincsen semmi köze a zen buddhizmus valamely válfajához, még mielőtt megköveznétek vagy kiátkoznátok a szentek közönségességéből. Egy csodának köszönhetem az életem és a sok zenét az életemben és ez a csoda azóta is kíséri hol túl szürke hol túl rózsaszín mindennapjaimat. 10-es éveim első felében kezdtem el hangszerhez nyúlkálni aztán ez megszokássá vált és azóta követelem a napi adagom, ha meg nem kapom.

Profi zenésznek kicsit nagyképűen, de őszintén 17 éves korom óta tartom magam, amikor is Dian Róbert első jazzt nekem oktatni próbáló tanárom bevett a zenekarába miután fél év basszusgitározás után eljátszottam Charlie Parker-Donna lee című pop slágerét Jaco Pastorius féle feldolgozásban (házi feladat: keress rá Youtube- on). Azóta Istennek hála nagyon sok híres és hírhedt de néhány jó zenésszel is össze hozott a sors és rengeteg minden ragadhatott rám a koszon kívül.

Elöljáróban: Nem akarok nektek semmit tanítani. Mutatni akarok nektek dolgokat a zenéről amik aztán a részeitekké válhatnak “megtaníthatjátok magatokat” ha ti is akarjátok.

A zene egy nyelv, remélem tudunk majd sokat beszélgetni… Peace, B.

ZENETERÁPIA MŰHELY

Szabó Mátyás

A képhez tartozó alt jellemző üres; 317744105_203896228692518_7330310985572421914_n-edited-1-1024x1023.jpg a fájlnév

A nevem a képem felett olvasható.
Elsősorban embernek tartom magam. Aztán alkotó embernek, s van mikor elhiszem, hogy Isten teremtménye is vagyok, aztán zenész, zeneterapeuta, zenepedagógus.
Szeretem a természetet, a hegyeket és a völgyeket, a verseket, a zöld fűt és az erdőt nagyon, az embereket, a tengert is egyre jobban. Szeretem a mélységet és a magasságot, a szabadságot.

No, de hagyjuk a romantikus énem közhelyeit…

A lényeg, hogy életem egyik nagyon fontos része a zene. Sok hangszeren játszom. Számos zenekarban megfordultam dalszerzőként is. Most looperes verskoncertjeimmel járom az országot „egyszemélyes zenekarként”, valamint zeneterápiás foglalkozásokat tartok gyerekeknek, időskorúaknak és fogyatékkal élőknek. Hiszem és tapasztalom, hogy a zene lehet imádság és lehet akár a lélek megszólaló dallama is. Ha meg mered mutatni, csodás dolgok születhetnek.

Az idei Sófáron (a múltkori nagy sikerre való tekintettel!:) ) a Zeneterápia Műhelyt fogom vezetni. Ha nyitott vagy a zenére, és az önismeretre, akkor ott a helyed!!! Nem kell hangszeres tudás, sőt!!!  Na, de erről majd személyesen…
Szeretettel, várlak!

IRODALMI MŰHELY

Kohi Habib

Részletek hamarosan!

KALLIGRÁFIA MŰHELY

Buda Lilla

Mindig is lenyűgözött Isten kreativitása, hogy annyiféle talentummal ajándékoz meg minket, mindenkit személyre szabottan. És az is mindig lenyűgözött, hogy megengedi, hogy ennyire sokféleképpen és sokszínűen dicsőítsük őt! Akár kalligráfiával is…

A kalligráfia, azaz a szépírás már azóta magával ragadott, amióta írni tudok. Kb. 20 év elteltével vált valóra az álmom: részt vettem az első kalligráfia műhelyemen. Azóta útitársul kaptam magam mellé Szécsényi Anit a kalligrafikus betűk girbe-gurba mezején. 2021 óta tartunk saját alkalmakat legtöbbször a törzshelyünkön és egyben lelki otthonunkban, a Küllőben (Külső-Üllői Úti Ref. Gyülekezet, Budapest) és vezetjük be a résztvevőket abba a flow-ba, amelyben megszűnik tér és idő… (számunkra biztosan)

Ha szeretnéd családtagjaidat, barátaidat egyedi kézzel készített képeslapokkal, igés kártyákkal, képkeretbe foglalt üzenetekkel megörvendeztetni, vagy feldobni a töri füzetedet, (hála)naplódat, esetleg új ötletekre van szükséged az inspiráló Bibliádhoz, szeretettel várunk a kalligráfia műhelyünkön! De a szavak után most már lássuk a betűket! 

FIGYELEM: a “szép kézírás” NEM előfeltétel! 🙂

KÉPZŐMŰVÉSZETI MŰHELY

Vitárius Nikolett

Sziasztok!

Vitárius Nikoletta grafikusművész vagyok. A Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végeztem. 15 éve vizuális kultúra tanításával foglalkozom. Nyaranta képzőművészeti alkotótábort tartok és több művésztelep tagja vagyok. Rendszeresen részt veszek országos tárlatokon és pályázatokon. Önálló kiállításaim megvalósulása mindig nagy öröm számomra. A pécsi Sófáron résztvevők már találkozhattak élőben alkotásaimmal.

Az alkotóéveim során meghatározó Ars Poeticám lett: „Boldogok, akik észreveszik a diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem, látnak is.” Dr. Gyökössy Endre, lelkész-költőtől.

A rajzolás mindig is fontos volt számomra: a fotók, akvarellek, tollrajzok, a sokféle grafikai technikát felvonultató nyomtatott képek. A technikai megoldások életem részévé váltak: mit, hogyan tudok létrehozni egy-egy anyagnak a felületén? Alkotómunkám meghatározó eleme a folytonos kísérletezés a stílussal és a kompozícióval, a felületekkel és a formákkal, valamint a technikával. Mindenben megtalálhatjuk Isten teremtett alkotásának szépségét, ugyanakkor sokféle technika és anyag áll rendelkezésünkre, melyek segítenek kifejezni hálánkat, érzéseinket.

Azokat várom a kurzusomra, akik szeretnének megismerni új alkotótechnikákat, gazdagítani eszköztárukat, valamint szeretnék gyakorolni, fejleszteni a már korábban tanultakat. Mitől jó egy ház megépítése vagy éppen egy alkotás létrehozása? Milyen anyagok szükségesek hozzá, milyen technikával készüljön? Hogyan dicsérhetem vele Istent? Önállóan és közösen is építkezünk, keressük a kreatív válaszokat, a játékos utakat, az alkotás örömét, feltöltését. Szeretettel várlak erre az útkeresésre!

MOZGÁS- ÉS TÁNCMŰHELY

Süll Vilmos

A képhez tartozó alt jellemző üres; SullVili.jpg a fájlnév

Süll Vili vagyok.

Profi balett-táncos voltam, Európa különböző színházaiban tapostam a világot jelentő deszkákat. Úgy érzem, a lelkem mélyén még mindig táncos vagyok. 
Már párszor vezettem a Sófár tánc csapatot a mozgás “vizeiben”,  ezek mindig csodálatos merülések és tapasztalatok voltak. 

Ezen az idei Sófáron is különleges vizek felé vezet  a GPS-em, egy igazi Oázisnak mutatkozik ami nem könnyű út odafelé. Most egy új utat szeretnék kipróbálni veletek, amire egy történet mentén indulnánk majd el. Aki velem szeretne tartani ezen a kalandtúrán, csatlakozzon hozzám a mozgás kurzuson!



NEMEZELŐ MŰHELY

Nagyné Pál Tünde

A képhez tartozó alt jellemző üres; P%C3%A1lT%C3%BCnde2.jpg a fájlnév

Kedves nemezelni vágyók!

Idén is nagy szeretettel várlak benneteket egy kis kreatív alkotásra, gyúrásra, beszélgetésre!
2024 számomra a mindenek feletti Jézus nyomában járni, „papucs lenni”, a jó értelemben.

Biztosan hallottad már viccesen jellemezni néhány férjet: „papucs” férjnek. Hát, igen, ez nem egy pozitív jellemző. De nekem, Krisztus menyasszonyának igen! Tenni, csinálni, amit kér tőlem. Ebből kiindulva idén nyáron fő nemezelési tevékenységnek egy papucsot, mamuszt álmodtam meg a kurzusomra jelentkezők számára. Persze választási lehetőséged lesz, ugyanúgy, mint az előző években. Ha szeretnéd Te is művészkedéssel, kreatív módon is megtámogatni Isteni utadat, a dicsőítő iskola Igei és  lelki vezetése mellett, gyere, és játssz a gyapjúval, vizsgáld meg, mi mindent lehet tanulni a bárány “adományából”, bundájából!

• Tudtad, hogy egy nemezkészítő hasonlóan bánik a gyapjúval,mint Isten velünk?

• Tudtad, hogy hogyan lehet egy egyszerű nemeztárgy segítségével evangelizálni, Istenről beszélgetni Valakivel?

• Tudod, hogy mit jelent az ÉLŐ gyapjú?

• Mit gondolsz, van halott gyapjú?

Ha szeretnél a kérdésekre választ, gyere, és nemezelés közben mindent megtudhatsz. Ha más kurzusra jársz, akkor is örömmel látunk, gyere beszélgetni, szétnézni! Kurzusomat idén is kezdő, és középhaladó szinten tartom meg a jelentkezők függvényében. A hét folyamán technikai, és elméleti dolgokat fogunk elsajátítani a gyapjúról, nemezelésről, hogy kézzel fogható saját alkotásokat vihessetek haza, sőt, ha van kedved, otthon is folytathasd a nemezelést.

Szeretném, ha számítanál rá, hogy az általad felhasznált gyapjú árát neked kell állnod. Ha van gyapjúd, természetesen hozhatod, és abból is tudsz dolgozni.

Hangulatod, kedved, talentumod szerint válogathatsz majd a feladatok között, a lényeg: Isten hatalmas ajándékának látom, hogy együtt dicsőíthetjük Őt alkotásainkkal is, már nagyon várom a találkozást Veletek: Tünde

GYÜLEKEZETI TECHNIKA MŰHELY

Jóföldi Péter

Somogyi srác vagyok, Kaposváron nőttem fel, szüleimtől Istennek hála, nagyon sok jót tanultam és tanulok a mai napig, példák előttem. Az életem sok csoda övezi: kisbabaként azt mondták az orvosok, hogy sosem fogok járni – futóversenyekre jártam általánosban, gimiben egy komoly betegségen vitt át Isten, megőrzött balesetekben, de mind közül a legnagyobb, hogy találkozhattam vele, és gyermeke lehetek. Első éves voltam az ELTE-n, amikor Isten egyértelműen arra hívott, hogy őt szolgáljam. Azóta napjaim nagy részét az ifjúsági és gyülekezeti szolgálat teszi ki, változatos területeken. Közel hat évig szolgáltam a budapestifi vezetésében, illetve 1,5 évet a MABIM vezetői csapatában. Szívügyem a gyülekezet, az ifjúság, a színvonalas dicsőítő zene, de tágabb értelemben a ma is életeket átformáló kegyelmi evangéliumnak az ahhoz illő, mai embert elérő közvetítő közeg létrehozása. Nagyon szeretek zenélni, a két kezemmel alkotni és dolgozni, legyen akár építkezésről, rendszerekről szó, örömet okoz számomra újítások, jobb megoldások kitalálása.
Első emlékem egy keverőpultról egy istentiszteleti alkalmon vésődött be még ovisként, amikor egyik nagybátyám az ölébe vett és tekergethettem a fejhallgató potméterét, alkalom után megnéztem a magnódecket amin a felvétel ment. Később valaki fordítva, meg 4x-esen gyorsítva játszotta le rajta a dicsőítést, nagyon viccesnek találtam. Emlékszem, hogy már 10-12 évesen mennyire érdekelt a hangfelvétel, valamint akkortájt rögzítettük apukámmal a családunk karácsonyi zenei cd-jét… Szintén ebben a korban lehettem amikor a Békevárban Vass Bence képzését hallgattam végig akusztikáról, állóhullámokról, a sztereó hangkép alapjairól. Vagy Dobozi Sanyi hangosítás alapjai egy nyári zenetáborban… Hálás vagyok nekik, hogy olyan fiatalon engedtek és tanítottak. Később ennek kapcsán kaptam az első munkahelyem, szakmámnak ma is inkább ezt tekintem mint amilyen képzést lassan befejezek.

Az elmúlt pár évben több gyülekezet technikai fejlesztésében segíthettem, sok videós és zenei projektben vettem részt, dicsőítő és technikai csapatokat vezettem. Már egy ideje keresem, hogy milyen formában tudnám tovább adni azt a tapasztalatot ami ez idő alatt felgyűlt. A műhely során szeretnék minél több gyakorlati tudást szeretnék átadni nektek, minél több eszközt és megoldást mutatni amit hasznosíthattok a gyülekezeti szolgálatok során.

DRÁMA MŰHELY

Zámbori Soma

Részletek hamarosan!

LELKI – ÖNISMERETI MŰHELY

Thoma László és Thoma Anita

Több, mint 20 éve közös az utunk. Házastársként, lelkipásztorként, szülőtársként. Együtt növekszünk, küzdjük a harcainkat, éljük meg örömeinket, keressük válaszainkat. Együtt járjuk az istenismeret és önismeret útjait. Formálódunk egymás által és keressük, mint jelent Krisztus arcvonásait tükrözni ebben a világban. Jelenleg a Budapest-Gazdagréti Református Gyülekezetben szolgálunk lelkészként, de sokfelé tanítunk, vezetünk csoportokat. Ott, ahol szükség van rá s ahová Isten vezet bennünket. Hisszük, hogy a Sófár Dicsőítő Iskolában is Ő készíti elő a közös munkát a résztvevőkkel a számunkra!

FILM MŰHELY

Zsolnai Ákos

Zsolnai Ákos vagyok a budapesti Golgota Gyülekezet média munkatársa és szolgálatvezetője. Emellett szabadúszó operatőrként is tevékenykedem az esetleges szabadnapokon. :) 

Korábban több televízióban is dolgoztam, mint segédoperatőr és operatőr, valamint vágó. Identitásomból fakadóan a mai napig nem tudom eldönteni a kamera melyik oldalán érzem jobban magam, ezért saját videóblog készítéssel is foglalkozom. Ezen felül szolgálatból nagyon szeretek műsorvezetéssel és esküvői ceremóniamesterséggel is foglalkozni. 

A kurzuson azzal foglalkozunk majd, hogy mennyire nagy szükség van tudatos keresztény médiamunkásokra a mai világban. Beszélni fogunk az élő közvetítésről, videókészítésről, világításról, fotózásról és egy kicsit a videós mikrofonok kezeléséről. 

Nagyon várom, hogy Isten mit hoz ki ebből a találkozóból addig is kívánom, hogy az elhívásotokban tudjatok mélyülni az Úr segedelmével.

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>