Az örömteli gyülekezet – előadásvázlat a Dicsőítő napról

tanítás

2010.06.17.

ifj. Csomós József előadása   |  Sófár Dicsőítő Nap | 2010.05.24.

Példákkal gazdagon illusztrált, sóval fűszerezett előadást hallhattunk Ifj. Csomós József lelkipásztortól, akinek előadásmódja maga is örömre derített, miközben életre szóló kincseket adott át nekünk.

Alábbiakban az előadás kivonatát olvashatjátok.

Gyülekezeteinkre gondolva nem mindig jut eszünkbe az öröm szó. Ha jól meggondoljuk egyik szép énekünk (436. ének – Örülj szívem…) is meglehetősen szomorú, jóllehet egy csodálatos, örömteli közösségre hív. Lehetséges örömmel énekelni egy szomorú melódiájú éneket? (Az előadó  egy teljes napi próbálkozás után, úgy véli, nem lehet.)

Hogyan lesz örömteli egy gyülekezet? Hogyan élhetjük meg az örömet gyülekezeteinkben, hogy ne legyen fagyos mosoly az arcunkon, de ne is csapjon át súlytalan rajongásba?

örömteli életek

Az örömteli gyülekezetet örömteli életek alkotják.

John Stott, a kilencvenes éveiben járó anglikán lelkész mondta: RK, azaz Radikálisan Konzervatív gyülekezetekre van szükség. A konzervatív itt azt jelenti, hogy az igéhez ragaszkodni kell, a radikalitás pedig abban áll, hogy az ige átadásához olyan eszközt kell választani, amely segíti azt, nem akadályozza. Negatív példa: nem baj, ha fogy a gyülekezet, de ha lelkipásztoron nincs palást, az már fejtörést okoz.

Fontos, hogy a cél és eszköz szerepét ne vétsük el. Ebben az esetben a cél: az ige, ill. továbbadása, az eszköz pedig a szó, dal …A célt soha ne adjuk fel, az eszköz lecserélhető! Egy egyszerű gyülekezeti tag is ezt könnyen megteheti.

Az öröm sem lehet cél, csak eszköz: válhatok örömteli emberré, hogy mások is meglássák az Urat.

Ha sikerült elválasztanom a célt az eszköztől, akkor fontos megtalálnom a helyem, megtalálni mi az én célom, mi a feladatom, hogy azt elérjem.

Elkötelezett, átadott életű gyülekezeti tagok élete rejti magában az örömteli gyülekezet esélyét. Vannak ilyen testvérek nálatok? Te megtaláltad már a helyed?

Mi az öröm?

A Filippi levélben tizenkilencszer szerepel az öröm szó, bár tudjuk, hogy Pál apostol cseppet sem örömteli körülmények között írta. Hogyan lehetséges ez? Nem volt realitás érzéke? Az az öröm, amit az Úr tartogat számodra, nem a körülményektől függ. Ravasz László mondta: a keresztyénség az öröm vallása. Az öröm kulcsa Eszter könyvében található: 9:20-22. Itt az átélt szabadulás után rendeletbe iktatja Eszter királyné és Mordokaj, hogy a zsidók ünneppel emlékezzenek szabadulásukra. Annyira fontos volt ez, hogy az egész birodalomban kihirdették zsidó testvéreiknek, mintegy kötelezővé tették nemzedékről nemzedékre. Emlékezni akartak, hogy egyszer valaki megszabadította őket.

Mi mindennap örülhetünk annak, hogy megszabadított emberek vagyunk. Ez nem a körülményektől függ. Pál is ezért tudott örülni a börtönben. Akik így tudnak örülni, képesek örömteli gyülekezetet formálni. Nyilván ez nem a “hogyvagynemérdekelaválasz”-mosolyt jelenti.

Mered-e életprogrammá tenni az örömet? Mindennap emlékeznünk kell, hogy az Úr megszabadított, megváltott, Isten nagyon szeret.

Dániel barátai számára az öröm a tüzes kemencében lett örömmé. Tudták, hogy Istennek van ereje kiszabadítani őket. Egyet nem tudtak, mi az Ő akarata, de akkor is ragaszkodtak Hozzá. Egy egész birodalom változott meg örömük hatására: kihirdették, hogy csak az Urat lehet tisztelni.

A te életedben sem lehet másképp: tüzes kemence nélkül nincs öröm. Rick Warren lelkipásztor mondta:

az öröm olyan, mint az izom, amit edzeni kell.

Hogyan lehet edzeni örömünket?

  1. Mindenkor hálát adjatok. Nem azért, hogy rossz történt, hanem mert Isten nagyon szeret, s célja van azzal, ami veled történik. S Ő velünk ellentétben a célt nem adja fel, az eszközt ennek megfelelően választja. Hálát adhatunk az erőért is, amit kapunk abban a helyzetben.
  2. Jobb adni, mint kapni. Adakozással növelhető az öröm.
  3. Szolgálat: mindig van valaki, aki rászorul arra a többletre, ami nekünk van.
  4. Ha elmondod másoknak, hogy megszabadított ember vagy.

Akár hiszed, akár nem, az örömteli gyülekezet rajtad (is) múlik! A célt ne veszítsétek szem elől, az eszköz bármikor változtatható!

Lejegyezte: Tóth Katalin és Blaskovics Judit

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>