Milyen gitárt vegyek?

műhely

2009.04.28.

Ez egy olyan kérdés, ami épp olyan izgalmas lehet az első gitár vásárlásakor, mint amikor már egy kis tapasztalattal a hátunk mögött döntünk arról, hogy milyen stílus felé induljunk el.

Az első gitár vásárlása talán azért is különösen fontos, mert amíg egy jó hangszer inspirálhat a gyakorlásra, egy rossz hangszer egy életre elveheti a kedvünket a zenéléstől.

Első gitárként érdemes klasszikus (nylon-húros) gitárt venni, mert ezen könnyebb lefogni az akkordokat a nagyobb húrtávolság miatt, és nem is vágja az ujjainkat annyira mint egy fémhúros gitár. Szintén fontos, hogy első gitárunknak nem kell nagyon drágának lennie. Míg profi minőségű gitárt leginkább 50 de inkább 100 ezer ft fölött lehet kifogni, tanulógitárnak egy jóval olcsóbb is megteszi (az én első gitárom egy 2000 ft-os román hangszer volt).

Persze ha már nem az első hangszerét veszi valaki, illetve ha mondjuk egy dicsőítő-csoportban szeretne szolgálni hosszútávon, akkor érdemes lehet befektetni egy fémhúros (más néven western) gitárba.

Tehát mi mindenre is kell odafigyelni magával a gitárral kapcsolatban?

1. Ne hangolódjon el játék közben. Ha egy hangszer nem tudja megtartani a hangolást huzamosabb ideig, akkor nem alkalmas zenélésre. Persze minden gitár elhangolódik valamennyit, de a jobb gitárok kevésbe hangolódnak, illetve tovább megtartják a hangolást.

2. Legyen egyenes a nyaka. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a gitár teste felől “belenézünk” a gitárnyakába. Ha egyenetlen a gitár nyaka, vagy hajlik akár kifelé akár befelé, akkor nem lehet majd úgy behangolni, hogy a hangok egymáshoz képest jól szóljanak (valamelyest lehet állítani a nyakon, de csodára nem érdemes számítani. Érdemes eleve olyan gitárt választani, amelyiknek nyílegyenes nyaka van). Amikor a nyakat vizsgáljuk nézzük meg azt is, hogy ha végig húzzuk az ujjainkat a nyak oldalán, akkor a bundokban nem akad-e el a kezünk. Ha elakad, az játék közben is zavaró lehet.

3. Ne legyen túl nagy a húrtávolság/ne zörögjenek a bundok. Ez ugyanannak az éremnek a két oldala. Ha túl távol vannak a húrok a bundtól, akkor nehéz lesz játszani rajta. Ha túl közel vannak, akkor zörögni fognak, ami viszont nem hangzik jól.

4. Ne legyen nagyobb ütődés, leverődés, lyuk vagy repedés a hangszeren. Jó, ha alaposan megvizsgáljuk a gitárt, különösen is a húrlábat (biztos-e a ragasztás), a nyak és a test találkozását (jó-e az illesztés), és akusztikus gitárok dobját/testét (nincs-e rajta olyan repedés vagy ütődés). Ezek a külső hibák nem mindig számítanak, van, hogy csak esztétikailag zavaró (vagy épp vonzó), de a mélyebb sérülések a gitár hangját is befolyásolják.

5. Legyen jó hangja. Ez olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik és míg az eddigi tippek előfeltételei a jó hangnak, ez a kissé szubjektív szempont az egyik legmeghatározóbb. Vegyünk olyan gitárt, amelyiknek elégedettek vagyunk a hangjával. Még a legolcsóbb kategóriákban is ki lehet fogni olyan gitárokat, amiknek árukat meghazudtoló hangjuk van.

6. Legyen kényelmes. Válasszunk olyan gitárt, amilyenen jó érzés játszani. Minden gitárnak kicsit más a nyaka, érdemes több félét is kipróbálni, mert sokat számíthat, ha amikor sokat játszunk.

7. Legyen tetszetős külsőre. Bár a hangminőség a legfontosabb, az is fontos, hogy kicsit külsőre is beleszeressünk a hangszerbe. Így fontos a gitár színe és a formája is. Persze csak a színe miatt ne vegyünk meg egy gitárt (sok olcsó gitárt feltűnő színekben árulnak, hogy könnyebben túl tudjanak adni rajtuk).

Ha elmegyünk gitárt nézni, jó ha el tudunk vinni magunkkal valakit, aki nagyon jól ért hozzá és segíteni tud a tanácsaival. Érdemes sok időt szánni a vásárlásra, és több boltba is elmenni, hogyha megtehetjük. Még vásárlás előtt gondoljuk át, hogy mennyi pénzünk van, hol is szeretnénk használni és milyen stílusban. Ez megkönnyíti a keresést.

Kérdezzetek nyugodtan, ha tudok válaszolok.

Végül egy kis móka (első gitár vásárlás):

Források:

http://pikop.hu/blog/hz/milyen_gitart_es_kombot_vegyek

http://gitaroktatas.uw.hu/resources/buyingguitar.htm

http://www.gitartanfolyam.hu/gitarvasarlasi-tanacsok.php

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>