Sófár – Ott ahol vagy 2020 | Műhelyek

blog

2020.07.22.

Dalíró műhely

Szabó Andris

A műhely a dalírás folyamatába, részleteibe kalauzol, minden nap egy videós útmutatóval és egy kihívással. Foglalkozunk majd dallamvezetéssel és harmóniákkal, dalszövegekkel és ritmikával, hangszereléssel, zenei ízekkel és fűszerezéssel, no és belekóstolunk a zeneszerkesztők és kottaíró szoftverek világába is egy kicsit. A műhelymunkában reményeim szerint jó kis daltöredékek születnek majd a magányos alkotásban, de közös műhelymunkára is lesz lehetőség. Az 5. nap végére reméljük, összeáll egy-egy egész dal vagy dalkezdemény. Ha erre a műhelyre jelentkezel, tehát számíts egy napi kb 20 perces videós anyagra, 1-2 óra elmélyült alkotómunkára, és az alkotások megosztására az erre az alkalomra születendő zárt dalírós facebook csoportban. Várnak az üres kottavonalak, a hangrögzítő, a húrok és billentyűk – alkotásra fel!

Dalfordító fórum

Tima Anna

Megvan az érzés, amikor egy külföldi dicsőítő dalt hallgatsz, és végigfut a fejedben, hogy az adott sor mennyire jól szólna magyarul így megy így? Vagy akár már több dalt is lefordítottál, így van némi tapasztalatod ezen a területen? Egy olyan beszélgetésre hívlak titeket, ahol megosztanánk egymással a dalfordítással kapcsolatos kérdéseinket, tapasztalatainkat, véleményünket. Kipróbáljuk majd magunkat élesben egy adott dalszöveggel is, hogy lássuk, egy sorra hány variációt lehet felépíteni… vagy mennyit érdemes. Csatlakozz akkor is, ha kezdő vagy, de akkor is, ha egy ideje már foglalkozol ezzel! Azok jelentkezését is várjuk, akik saját dalokat írnak, hiszen a ti tapasztalataitok is relevánsak lehetnek azok számára, akik dalfordításra adták a fejüket. Ha pedig van lefordított dalod, amit szívesen megmutatnál másoknak is, itt a lehetőség!

Dráma

Kohi Habib

A dráma tragédiáját nem nehéz megtalálni, de átélni és belehelyezni magunkat már keményebb feladat. Arra hívlak, hogy öt napon keresztül írjunk együtt, de valami teljesen mást! Hiszem, hogy Istent az íráson keresztül is tudjuk dicsőíteni és általa rá tud mutatni számunkra fontos dolgokra, amik építenek. Arra kélek, hogy a következő 5 napban írjunk! Ne kényszeresen, ne akard tudni, hogy mit fogsz írni. Nincsen jó vagy rossz írás/meglátás, vélemény csak szabad írás.

Énekes

Bolyki Sára és Tima Anna

Sziasztok, Sára vagyok, halogató. Tavaly nyáron voltam először Sófárban és nagyon örülök, hogy újra meghívást kaptam, mert most végre tényleg megírom a bemutatkozó szövegemet, amit egy éve kellett volna. Tavaly végeztem a Zeneakadémián, népi énektanár vagyok és énekes. Két együttesnek vagyok a tagja, az egyikben főleg (de nem csak) jazzt énekelek ötödmagammal, hangszerek nélkül (Jazzation); a másikkal magyar és délszláv zenékben gyökerező versmegzenésítéseket játszunk (Várva). Két iskolában tanítok népi éneket, általános iskolás és egyetemista korosztálynak. A dicsőítésről a legtöbbet (és az éneklésről is rengeteget) a MEKDSz-ben végzett szolgálat során tanultam, nagyon hálás vagyok minden pillanatáért. Sokféle zenét kóstoltam, jelenleg a kifejezés stílusok feletti jelensége bizsereg bennem leginkább. A kifejezést keresni az éneklésben nagyon izgalmas és néha nagyon nehéz, önismeret és kommunikáció, megnyílás magunk előtt, egymás előtt, a Szentlélek előtt… huhh! Kiváltság, amikor részese lehetek a megnyílás pillanatainak akár zenészként, akár tanárként. A tanításban az a bónusz, hogy közben titokban tanulhatok tőletek is, az elmúlt három hónapban megtapasztaltam, hogy ez még online is lehetséges. :)

Sziasztok, Tima Anna vagyok, Budapesten élek és itt is dolgozom, mint lakberendező. 2016-ban csatlakoztam a budapesti Grace Home gyülekezethez, ahol jelenleg is dicsőítésvezetőként szolgálok. A zenével hivatalosabb keretek között legtöbbünkhöz hasonlóan én is gyerekként találkoztam. Egyszer apukám megkérdezte, milyen hangszeren szeretnék játszani, én meg rávágtam, hogy hárfán… aztán egy zongora órán kötöttem ki. (Nem gond apa, minden oké) Mindenesetre ez elég meghatározó volt az életemben, és később a zeneiskola mellett magán énekre, majd gimi után ének-zene szakra jártam. Bár pedagógus nem lett belőlem végül, itt Sófáron azért nagyon élveztem veletek a közös munkát tavaly! Szeretettel várom idén is a jelentkezéseteket az ének órákra, amik rendhagyóan online, video chat-en keresztül lesznek megtartva. Ezeken az órákon többek között hangképzéssel, különböző énekes gyakorlatokkal és új dicsőítő dalok tanulásával fogunk foglalkozni, illetve szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni majd a szólam éneklésre és a spontán dicsőítésre is. Természetesen mindezt teljesen személyre szabva, így nem kell izgulnod, ha még csak most ismerkedsz az énekes dicsőítéssel, vagy bizonytalannak érzed magad egy-egy területén. Szóval gyertek bátran! Én már nagyon várom a találkozást és a közös munkát veletek ebben az évben is!

Filmes

Kardon Marci

Nincsenek barátaid akik tudnának segíteni? Nem ismersz senkit aki szerepelne a filmedben? Nincs pénzed drága filmes kiegészítőkre? Karantén van és otthon kell maradnod? Ha mindezek ellenére szeretnél filmeket készíteni, jó helyen jársz. Idén megvizsgáljuk, hogyan tudsz egyedül otthon nagyon kevés felszereléssel kisfilmet forgatni. Amennyiben esetleg nem találtad ki, a híres STOP-MOTION animációról lesz szó… Gyere jó lesz, sokat fogunk nevetni ;)

Irodalmi

Jakus Ági & Bölcsföldi András

“Kilóg az idő” címmel hirdet a Sófár Irodalmi Műhelye online egy vetélkedőt, melyet valós IDŐben tartunk meg, határIDŐvel, és IDŐbeli bejelentkezéssel a végén.
Mindenki beszállhat, akinek lesz rá ideje. És aki szereti az irodalmat! És aki szereti a vetélkedőket! És aki szeret gondolkodni, megfejteni, összekapcsolni!
Mi lesz a témája? Nem fogod kitalálni! IDŐ-vel kapcsolatos irodalmi alkotások! (hiszen eredeti témánk a non stop!) Ne félj! Még IDŐben vagy!

Emellett egy rendhagyó detektívtörténettel fogunk megismerkedni. Dorothy L. Sayers Nabukodonozor című novellájában a látszat és a valóság, az elfogadás és a bűntudat, az igazság és az önhittség ütközik meg. És, persze, van áldozat is. Egy bő másfél órás beszélgetésre invitálunk titeket, a szöveget előre megkapjátok, és kérjük is, hogy ha tehetitek, olvassátok el! Várunk szeretettel!

Kézműves

Nagyné Pál Tünde

Téged, Benneteket várlak, ha:

  • vidám, fejlesztő játékokat, meséket szeretnél gyermekeddel együtt
  • Bibliai játékokat szeretnél készíteni velem
  • szívügyed az újrahasznosítás, farmerből, konzerves-dobozból, dobozból, gombból, citromos-krumplis-hálóból…

Szakrális népművészet

Gulyás Anna & Draskóczy Lídia

Hogy élték meg elődeink a jeles napokat? Hogy ünnepelték meg, milyen énekekkel, szokásokkal?
Elsősorban a szakrális-istenes-dalanyag kapcsán meséljük el őseink által megélt jeles napokat, és szólaltatjuk meg hangszerekkel, énekekkel ezt a lassan elfeledett, csodálatos világot.

Idézetként álljon itt Petrás Mária, moldvai csángó énekes asszony és kerámikus művész emlékezése:
“Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat,
istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon.”

Várunk mindenkit szeretettel! Az előadás után lehetőség lesz beszélgetésre, kérdések feltevésére.

Teológia és művészet

Kiss Sámson Endre & Kinczel Dani

Leírás hamarosan

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>