Basszusleckék Alfonztól 1.

műhely

2011.02.09.

Kedves Hallgatók!

Sok szeretettel köszöntelek benneteket a Sófár oktatási programban:)

Tervek szerint minden hónapban lesz pár anyag.
A legfontosabb az lenne, ha vissza tudnátok jelezni, jó-e az anyag vagy sem; nehezen tanulható, érthetőbben írjak, vagy valami… stb.

Íme, most 2 hangzó anyag és ezeknek a kottája valamint, a “csak a dob”, hogy tudjatok gyakorolni. Minden felvétel 4 db beszámolással kezdődik, utána egy ütem dob (funky1, funky2). 

Kezdjük akkor a Funky lesson 2.-el!

Funky lesson 2

FUNKY 2 | [audio:http://sofarportal.hu/wp-content/uploads/Funky-lesson-21.mp3]

CSAK DOB | [audio:http://sofarportal.hu/files/muhely/Funky_lesson_drums.mp3]

KOTTA | Funky 2 kotta letöltése

Ez a legegyszerűbb. 4 akkord megy körbe-körbe. G-dúr, C-dúr, D-dúr, C-dúr. Azért ezeket választottam, mert a legtöbb dicsőítő dal ehhez hasonló akkordokból áll. Amire figyelni kell az a tempó, és az u.n. halott hangok. Ezeket a kottában ’x’-el jelöljük. A halott hangok által a későbbiekben sokkal jobban lehet ritmizálni. De most kezdjük az alapoknál : )

A húrt le kell tompítani. Majd, mint az A-húron lévő C hangot pengetnéd, megpendíted a húrt. Csak éppen nem fogsz le hangot. Kottából nehéz ráérezni, ezért kell fülelni a felvételt.

Funky lesson 1

FUNKY 1 | [audio:http://sofarportal.hu/wp-content/uploads/Funky-lesson-12.mp3]

CSAK DOB | [audio:http://sofarportal.hu/files/muhely/Funky_lesson_drums.mp3]

KOTTA | Funky 1 kotta letöltése

Ebben a feladatban jóval több halott hangot használunk, pont a ritmizáció érdekében és sokkal több díszítést is. Az akkordok: G-dúr, D-dúr, E-moll, C-dúr. A 10. ütem második felében a ritmus egy szinkópa variáns, amit így kell mondani: SZIN-KÓ-RIRI. (Aki emlékszik a táborban tanultakra annak meni fog : ) A 13. ütemben van egy díszítés, ami a C-dúr hármashangzatból az alap, nagyterc, tisztakvint. (C-E-G hangok). Ezt variálom meg egy kis ritmussal.
A 13. ütemben, mivel G-dúr a hangnem (G-A-H-C-D-E-F#-G) Van egy átmenő hang az F.
A 21. ütemben ugyan úgy a C-dúr hármashangzatot bontom ki csak más ritmusban.
A 23. ütemben ugyan az a díszítés van, mint a 13 ütemben. Csak D-dúrt bontogatom ki (D-F#-A). Pontosabban az alapot (D), nagytercet (F#) és a G hangot.

A 24. ütemben egy E-moll7 hangjait bontom ki és ritmizálom. (E-G-H-D).
Csak a sorrend így néz ki (D-E-G-A-H). Mit keres benne az A hang? Hát átmenő hang a G és a H között.

Jó gyakorlást!
Amennyiben kérdésetek van, írjatok: senkialfonz86@hotmail.com

Alfonz


ceruza-ikon MEGOSZTOM!
ceruza-ikon HOZZÁSZÓLÁSOK!

2 hozzászólás to “Basszusleckék Alfonztól 1.”

  1. Smiley face

    Riczu Péter: Hali Alfonz! Király az ötlet, és az első leckék! Köszi. A kottát nem is, TABulatúrát talán lehetne hasznosítani a leckékhez, de ez csak egy ötlet. R

  2. Smiley face

    Halász Zsolt: Kedves Alfonz! Kiváló ötletnek tartom ezeket a basszusgitár-leckéket, de ha megengedsz egy visszajelzést, akkor a stiláris ismeretek miatt érdemes lenne pontosabban meghatározni a stílusokat; az ún. funky lesson 1-ben ugyanis csak a dob üt funkyt, a basszusgitár egy egyszerű nyújtott ritmust ad, ami legjobb esetben is a beat/rock stílus alapeleme. Üdv: Zsolt

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>