Hamis és mégis szép…!

műhely

2009.08.14.

boglarkaucca-175“Kincsek a padlásról” sorozatunk első gyöngyszeme a hamisbatikolásról szóló cikkünk, mely régi sófárblogról való, most pedig az ötlettárunkban fog helyet kapni. Íme a cikk, a végén néhány értékes megjegyzéssel:

“…figyu, áruld már el, hogy csináltátok azokat a színes, sófár-figurás drapériákat, mert szeretnénk mi is csinálni…!?”

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések özönlenek ránk az utóbbi napokban – és miután az ember sokadszor kezdi el mondani, vagy írni, szikraként pattan ki agyából a felismerés, hogy betöltse értelmének setét zúgait megvilágosító fényével, miszerint: “…ezt érdemes lenne megírni a Sófárblogba!

A módszer neve tehát: hamisbatik

Alapelvek és tippek

Fontos az egész technika stílusa. Ha pl. egy geometrikus Vasarely képet, vagy egy cizellált perzsaszőnyeg-mintát, esetleg egy fotorealisztikus naplementét szeretnél ábrázolni, akkor nem ajánljuk ezt a technikát. Amihez viszont kiválló:

 • egy Ige megfestése a gyülekezeti napra vagy egy dicsőítő alkalomra
 • bibliai szimbólumok festése az ifitáborban
 • állatfigurák és virágok a gyerekistentisztelet termébe
 • egy nagy gyülekezeti rendezvény meghirdetése a kifüggesztett drapériával
 • a nappali nagy fehér falán jól mutató, szép motívumokból alkotott “hamisbatikolmány”
 • …satöbbi!

Mostmár csak az a kérdés, hogy hogyan kell hamisbatikolni? No lássuk csak!

A hozzávalók:

 • anyag (leginkább pamut, pl. lepedővászon, lehet lepedő is akár…)
 • batikfesték (dekorboltokban kapható), javasolt 3 szín (pl. sárga, piros, kék)
 • viasz (néhány fehér gyertya is megfelel)
 • fémedényke, amit nem sajnálsz (abban kell majd a viszt olvasztani)
 • vastag ecset, amit nem sajnálsz (a viaszhoz…)
 • még vastagabb ecset, sőinkább pemzli (ez nem szenved kárt…)
 • fólia, ami nagyobb a drapériánál
 • edénykék (pl. műanyag poharak v. kicsi befőttes üvegek)

A lépések:

 1. Először is érdemes átgondolni a mintát, és ezt megrajzolni papíron is. Olyan mintát érdemes kitalálni, amelyben a vonalak zárt alakzatokat hoznak létre.
 2. Aztán a fóliára kiterített anyagra puha (pl.2B-s) grafitceruzával a vonalakat érdemes felrajzolni.
 3. Aztán máris kezdődhet a viaszolás! A fémedénykében a tűzhelyen vagy rezsón felmelegített viaszt fessük fel vastag ecsettel a vászonra, követve a felrajzolt vonalakat. A viasz elég hamar kihűl, pár percenként újra fel kell melegíteni.
 4. Ha kész vagyunk a vonalak viasszal történő felfestésén, jöhetnek a színek! A kis edénykékben keverjük ki a kívánt színű batikfestéket – kb fél zacskónyi kell 2 dl vízbe, de ez attól is függ, milyen sötét a szín. (pl. sárgából több, barnából kevesebb kell). Ha mély színeket akartok (azok a szépek!) akkor ne sajnáljátok a festéket rá.
 5. A festéket bátran vigyük fel a vászonra (a nem viaszos) NAGY ecsettel, akár pemzlivel, csak a sötét színekre vigyázzatok! Fokozza a mű szépségét, és művészi hatású a színek összefolyatása,próbálkozzatok vele! A festés akkor kész, ha a teljes felület színekben pompázik. Ne hagyjatok üres foltokat. A fakó részekre lehet még újabb réteget is vinni, átszinezni, megerősíteni.
 6. A festés után, ha kigyönyörködted magad, jön a szárogatás. A vásznat vízszintesen fektesd el valahol (pl. egy bokorra, fűre, fregolira), mert egyébként elfolyhanak rajta a színek. A festmény, még ha egy lepedőről is van szó, 1 napon belül általában megszárad – főleg, ha nem esik az eső.

Hát akkor áldott alkotást kívánok mindenkinek, és ne feledjétek:

a batikolás lehet, de a dicsőítés sose legyen hamis! :)

megjegyzések

 1. Szabóné László Lilla (Som):
  2007. 06. 02. 16:12Az utolsó lépésként mégszebbé varázsolhatod alkotásod, ha vasalóval kivasalod a viaszt a lepedőből. Tegyél papírtőrlőt, szalvétát, vagy puha újságot az anyagra ahol viaszcsík van, és forró vasalóval vasald, míg a papír kiissza belőle a viaszt. Sok türelmet, no meg papírt!
 2. andristesó:
  2007. 06. 03. 0:51Igen, úgy van… köszi Lilla! Ezt elfelejtettem leírni! De az is igaz, hogy szinte lehetetlen a viaszt TELJESEN eltűntetni. Szóval nem ajánlott pólót vagy más ruhadarabot batikolni – félő az is, hogy mosásnál 1 csomó szín kijön belőle…
ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>