Dicsőítő Iskola 2018 | Kurzusok és műhelyek

Dicsőítő Iskola 2018

2018.04.26.


Íme, az idei Dicsőítő Iskola kurzus- és műhelyvezetőinek bemutatkozói régi és új arcokkal és új műhelyekkel! Ha van időd, görgess végig, vagy ugorj egyből arra, amire kíváncsi vagy!
A kurzusokon elsősorban zenei területen fejlődhetsz egyéni órákon, ahol a tanárok a személyes igényeidet és képességeidet figyelembe véve állítanak személyes kihívások elé, hogy a legjobban fejlődhess.
A műhelyeken csoportosan fejlődhettek a különböző művészeti ágak területein.

KURZUSOK:

ének |  gitár | basszusgitár|billentyű | ütőhangszer| improvizáció

MŰHELYEK:

dicsőítésvezetés műhely | hangtechnika műhely | színház és dráma műhely | művészetterápia műhely | tánc műhely | irodalmi műhely | film műhely| nemezelő műhely  | festő műhely| népi kultúra műhely | teológia és művészet műhely


A kurzusleírások folyamatosan frissülnek!


KURZUSOK

Ének

HUTVÁGNER ERIKA

Veszprémi születésű vagyok, jelenleg is itt élek és tanítok hittant és ének-zenét a Padányi Katolikus Iskolában. Általános iskolás és középiskolás fiatalokkal foglalkozom, valamint mentorként főiskolásokkal is.

Gyermekkorom óta szívesen zenélek, énekelek kórusban, hegedülök zenekarban. A gimnáziumi évek után teológiát, ének-zenét és egyházi zenét tanultam. Az utóbbi években a hit- és a zenetudományban / művészetben is továbbképeztem magam. Kórusmunkával is foglalkozom, gyermekkart és gimnazistákból álló kamarakórust vezetek. Több éve énekelek dicsőítő zenekarban, templomi kórusban és ifjúsági zenekarban, valamint énekesként és hegedűsként tagja vagyok egy Peregrinus (Zarándok) nevű zenekarnak, akikkel régi zenét játszunk, illetve feldolgozunk. A zene révén rengeteg jó barát, értékes ember és sok örömteli élmény lett része az életemnek, és Istenhez is közelebb kerültem.

Az énekes kurzuson lesz rendszeres hangképzés – egyéni és közösségi formában is – valamint lehetőség nyílik új dalok tanulására, gyakorlására. A testi-lelki egészséget szem előtt tartva próbálunk hangszerünkkel – az emberi testtel és hanggal – jól bánni, és közben Istenre figyelni, őt dicsőíteni. Szeretettel várok mindenkit, aki ebben a közös munkában szívesen részt vesz.

DRÜSZLER EDIT (EDÓ)

„Dicsérjétek az Urat! Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!” (Zsolt 106,1)

Mit is írhat az ember egy bemutatkozóban? Részemről röviden ennyi: Edó vagyok, gyertek énekelni! :)

Idén is nagy szeretettel várom az ének kurzusra mindazokat, akik saját „beépített hangszerükkel” szeretnék Istent dicsérni és magasztalni! Mivel pedagógusként és énekesként többféle műfajjal is foglalkozom a mindennapokban (népi éneklés, klasszikus éneklés, keresztyén könnyűzene), így bátran hívogatok mindenkit, aki szeretne új dolgokat kipróbálni, vagy a már meglévő tudását magasabb szintre fejleszteni.


ANDÁNÉ VASTAG ANDREA

Andáné Vastag Andrea vagyok, zenetanár Kiskunhalasról, egy alig 30 ezer lakosú alföldi kisvárosból. A konzi után zongora-szolfézs diplomát szereztem Szegeden a Zeneművészeti Főiskolán. Több különböző tárgyú kurzus után felvételiztem a JATE pedagógia szakára, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen középiskolai énektanári szakot végeztem el.

Vannak zongoristáim, akiknek egyedisége mindig lenyűgöz, de a nagy csoda számomra a közösségi munka. Ezt megélhetem gimnáziumi énekórákon, szolfézs tanítása közben, a Gyerekkarral, középiskolai kamarakórusommal és a felnőtt kórus tagjaival.

Ebben a kölcsönhatásban eddig is és ez után is folyamatos a tanulásom – sokszor diákjaim, kórustagjaim tanítanak, vezetnek, olykor irányítanak szükségleteik szerint. Ez olyan igényeket teremtett bennem, hogy az egyházi éneken kívül két éven keresztül könnyűzenével is foglalkoztam. Várom a lehetőséget, hogy most is tanulva taníthassak a velem munkálkodók
örömére.

Csoportos ének

STANDOVÁR SÁRA

Kedves énekelni vágyók. Én Standovár Sára vagyok, és akik többedjére járnak Sófáron, már ismernek, mert ez a 4. táborom kurzusvezetőként. Most egy kicsit rendhagyóbb, újabb formában tartom az énekórát, mivel kisfiunkkal, Bende Ábellel együtt fogok zenélni. Nem tanítani fogok, hanem arra törekszem, hogy a zenéből megmutassak nektek valamit, hogy együtt beszélgessünk a zenén keresztül, hogy felszabaduljunk, és egyre kifejezőbben használjuk ezt a nyelvet.

Klasszikus háttérből jövök (10 év zeneiskola fuvolával, Opera Gyerekkórus, egyéb kórusok, magánének), így csak felnőttként, férjem megismerése óta hallgatom és élem a jazz és könnyűzenét (főleg soul, r’nb, gospel). Nagyon sokat fejlődtem azóta. És mivel szerintem Isten szereti az igényes zenét, a dicsőítésben is ilyen szemlélettel veszek részt. Az idei kurzuson nálam csak csoportos foglalkozás lesz, amelyre várom azokat az énekeseket, akik az együtt zenélés örömére, a fejlődésre, a felszabadulásra, spontaneitásra, improvizációra vágynak. Mivel egy közös dal felépítése a cél, azokat várom, akik minden nap délután egy órát rá tudnak szánni.

Addig is ajánlom figyelmetekbe a következő előadókat, akik nélkül nem tudom elképzelni a zenélést: Ella Fitzgerald, Esperanza Spalding, Stevie Wonder, Michael Jackson, Raul Midon, Beyonce/Destiny’s Child, Mariah Carey, Cserháti Zsuzsa, Alicia Keys stb

up

Gitár

KORMÁNY GERGŐ (GREG)

Sziasztok, örömömre szolgál, hogy ismét tagja lehetek a tanári csapatnak és gitárt oktathatok majd a bátor (hozzám) jelentkezők számára! Greg-nek hívnak (a legtöbben). Emlékszem még arra, amikor szüleim által tartott házicsoport alkalmon előkerült egy kopott akusztikus gitár és én, akkor még mint zongorista nebuló, teljesen beleszerettem a zonginál minden értelemben jelentősen könnyebb hangszerbe. Hosszú klasszikus gitáros éveket követően jazz-t és rock-ot tanultam és játszottam. Több keresztyén és nem keresztyén zenekarral is zenéltem együtt. A rasztás keresztyén rock-metálos korszakomat a Részletkérdés zenekarban éltem ki, majd egy külföldi jazz zenekarral végigzenélt év után manapság többnyire konszolidált jazz-rock dicsőítést játszok és tanítok egészen kezdőtől középhaladó-haladó szintig. Ha a kurzusomra jössz, azt szeretném tanítani, ami igazán érdekel téged, legyen az szólózás vagy dicsőítő dalok (feltéve, ha tudom). Várlak szeretettel!

RICZU PÉTER

A zene szeretetét édesapámtól örököltem, gitárt is valószínűleg az ő hatására vettem először a kezembe. A mikéntjére magamtól próbáltam rájönni, és eleinte csak amolyan hobbiként, a saját szórakoztatásomra pengettem. Az alapokat kis segítséggel tanultam meg, s miután az interneten felleltem a különböző általam kedvelt dalok tabulatúráit, megtanulgattam őket szépen sorjában, ellesve a technikákat, fogásokat.

A gitár használatát Isten dicsőítésére a Gazdagréti Gyülekezetben használtam először az ifiben, majd később, már mint dicsőítés-vezető a vasárnap délelőtti istentiszteleteken.

Májustól Hetényegyházán szolgálunk feleségemmel, Ginával és két kisfiunkkal, Sebestyénnel és Bendegúzzal. :)

Isten dicséretéhez nem kell jól játszani. Isten dicséretéhez elég örömmel játszani. Várok mindenkit, aki szeretné a hangszerét dicsőítésére használni, elsajátítani az alapokat, ellesni pár akkordot, megtalálni az örömöt a vízhólyagok és fájó ujjak mögött ;)

Huszák Zsolt

A nevem Huszák Zsolt, 50 éves vagyok, Bp. közelében élek.

A 90-es évek eleje óta foglalkozom keresztény könnyűzenével, ami azóta a szívügyem. Az eltelt közel három évtized alatt több zenekarban is volt lehetőségem szolgálni, ma is így van ez, több formációban is zenélek és hálás vagyok Istennek, hogy éltet és terve van velem.

Értetek és a Sófárért is hálás vagyok és nagyon várom a találkozást, a közös munkát!

 

up

Basszusgitár

KOZÁK BALÁZS

Kedves ti, akiknek van türelme eme kimutatkozót olvasni! Kíméletlen leszek, mert utálok e-mailezni. Kozák Balázsnak hívnak, igen ez a leánykori nevem is, Szolnokon születtem és ott is szeretnék meghalni, majd. Jelenleg Pesten Zen-élek és ennek a kis szimbolikus kötőjeles szófordulatnak egyáltalán nincsen semmi köze a zen buddhizmus valamely válfajához, még mielőtt megköveznétek vagy kiátkoznátok a szentek közönségességéből. Egy csodának köszönhetem az életem és a sok zenét az életemben és ez a csoda azóta is kíséri hol túl szürke hol túl rózsaszín mindennapjaimat. 10-es éveim első felében kezdtem el hangszerhez nyúlkálni aztán ez megszokássá vált és azóta követelem a napi adagom, ha meg nem kapom.

Profi zenésznek kicsit nagyképűen, de őszintén 17 éves korom óta tartom magam, amikor is Dian Róbert első jazzt nekem oktatni próbáló tanárom bevett a zenekarába miután fél év basszusgitározás után eljátszottam Charlie Parker-Donna lee című pop slágerét Jaco Pastorius féle feldolgozásban (házi feladat: keress rá Youtube- on). Azóta Istennek hála nagyon sok híres és hírhedt de néhány jó zenésszel is össze hozott a sors és rengeteg minden ragadhatott rám a koszon kívül.

Elöljáróban: Nem akarok nektek semmit tanítani. Mutatni akarok nektek dolgokat a zenéről amik aztán a részeitekké válhatnak “megtaníthatjátok magatokat” ha ti is akarjátok.

A zene egy nyelv, remélem tudunk majd sokat beszélgetni… Peace, B.

up

Billentyű

SOMOGYI BALÁZS

Zeneszeretetem és affinitásom a zenéhez már gyermekkoromban megmutatkozott. Azt hiszem,  7 éves lehettem, amikor elkezdődött a billentyűs hangszerek iránti vonzalmam. Akkor kaptam meg első hangszeremet, egy egyszerű két oktávos, pici szintetizátort. Ezen kezdtem el összeszedni a „tudást”, melyből mindmáig táplálkozom.

Autodidakta zongorista vagyok, szinte teljes egészében. Folyamatos  érdeklődésem, kíváncsiságom, hogy minél többet értsek meg a zene logikájából, segített fejlődésemben – többek között – a könnyűzene területén, billentyűs hangszereken.

Számos zenekari formációban billentyűztem régebben, köztük volt egy-két jazz-trió/kvartett, de főképp nagyobb létszámú bandákban működtem. Kedvenc stílusaim a pop, funky, rock, jazz. Jelenlegi élethelyzetem nem tesz lehetővé sok zenekarban való részvételt, de azért így is akad egy-kettő…

 

A legfontosabbnak mégis gyülekezetem dicsőítő szolgálatának vezetését, koordinálását tartom. Szeretem, ha a maximumot ki tudom hozni zeneileg egy- egy vasárnap délelőtti istentisztelet alatt. Fontosnak tartom, hogy mikor Urunkat dicsőítjük énekkel-zenével, az nem lehet öncélú, magamutogató. Ilyenkor alázatosan kísérni kell az éneket, hogy a gyülekezet könnyen és magabiztosan tudjon együtt énekelni. Ennek ellenére lehet és szerintem kell is a magas minőségre törekedni. Egy zenei kíséret lehet jóízű, kreatív, ritmikus, élvezetes és lehet unalmas, lagymatag, amatőr… Több éneket dolgoztam már fel „jó öreg” református énekeskönyvünkből.

Ráerősítünk az akkordos kották olvasására, az akkordok színezésére, ritmizálásra, basszusjátékra, a túl egyszerű akkordmenetek bonyolítására (bolondítására). Mindezeket természetesen mindenkinek a saját szintjéhez mérten, személyre szabottan.

 

KINCZEL DÁNIEL

Dániel Kinczel fényképe.

10 éve végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán. Azóta tanítok jazz- zongorát, jazz-elméletet és zenekari gyakorlatot az újpesti zeneiskolában. Ezidáig két lemeze jelent meg zenekaromnak a Kinczel Trio-nak. Ezeket meg tudjátok hallgatni mindenféle zenemegosztón. 20 évesen tértem meg Jézushoz és nem sokkal később tagja lettem a budapesti Bárka Baptista Gyülekezetnek, ahol a mai napig teljestítem zenei és egyéb szolgálataimat. Reményeim szerint sokat tudok majd segíteni nektek, abban, hogy, hogy is kell részt venni a könnyűzene alapú dicsőítésben a zongora, billentyű frontján. Talán olyan zongoristáknak, billentyűsöknek tudnék a legtöbbet segíteni akik már aktívan részt vesznek dicsőítésben és szeretnék mélyíteni tudásukat, de kántorokkal is foglalkoztam már, akik szerettek volna nyitni a könnyűzene irányába. Ha pedig valaki egyenesen a jazz- zongorázás rejtelmeibe akar betekinteni, az jár a legjobban, persze, ehhez haladó hangszeres jártasság szükséges.

up

 Ütőhangszer

Dr. HALUSTYIK JÁNOS

Dr. Halustyik János vagyok, gyáli református férj és apuka, jogtanácsos egy biztosítónál. Gimis koromban kezdtem el dobolni, és majdnem jelentkeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára, de aztán a jogi egyetem jobban csábított, aminek a hiúságom volt az oka (gazdag, menő jogász akartam lenni, a titkos ismeret felkent tudora). De a dobolás megmaradt, zenekaroztam a klubéletben, Republic előzenekar is voltunk, és alkalmi formációban pl. az Animal Cannibals-t is kísértem egy józsefvárosi koncerten. Azután egy betegség megállított, viszont később ennek hatására megtértem. S azután már a dicsőítő zene felé fordultam, ma is minden második vasárnapi istentiszteleten a dicsőítő csoportunk (MonGYÁLdást) vezeti az éneklést. Saját énekeket is írtunk, de manapság a munka sajnos elveszi az időnket.

Az első Sófár dics.suliban már ott voltam, háromszor voltam már dobtanár is. A haladóknak a Nesztor Iván-féle egyetemi anyagból szoktam szemezgetni, de szívesen megnézek egyszerűbb dolgokat is, például híres drum cover-eket is a tanulni vágyókkal: a lényeg, hogy stílusosabb, színesebb legyen a dobjátékunk, amivel az Urat dicsérjük. A feleségem több éven át a gyereksófár szervezésében és lebonyolításában vett részt.

VADON GYULA

Gyuszi vagyok és úgy 20 éve dobolok – az is lehet, hogy régebb óta.
Ezalatt az idő alatt jártam 9 évig zeneiskolába (ahol elméletben megtanítottak szolfézsul is :) ), azután vettem pár órát egy magántanártól, valamint autodidakta módon fejlesztettem a dobfelszerelésen való játékomat, de természetesen még nem jutottam el arra a szintre, ahova szeretnék, ezért még tanulásra szorulok. (Jó pap holtig tanul.)

Több csapatban is játszottam eddig, de ahol igazán sok tapasztalatot szerezhettem, az az otthoni dicsőítő csapat, ahol 15 éve rendszeresen és 12-13 éve szinte minden vasárnap játszottam/játszok a mai napig is. Jelenleg, több mint két éve, a felekezetemben egy országos zenei misszióban is szolgálok zenészként, akikkel sok helyre eljutok és tudom dicséri az Urat.
Az eddigi életem során, a sok zenélés alatt azt tapasztaltam, hogy Istent dicsőíteni a legjobb. Mindegy, hogy milyen stílusú és milyen jó zenészekből áll egy csapat, az csak akkor lesz a legjobb, ha Istent dicsőítjük.

Nekem az elhívásom a dicsőítés, és bár nem ebből élek, Isten tud használni engem így is, de persze nyitott vagyok, hogy az Úr elhívjon teljes idejű szolgálójának. :)
Volt alkalmam már keresztény zenetáborban dobtanárként részt venni, valamint volt pár tanítványom otthon is. Remélem a “tanári ösztön” előtör belőlem most is.
A jó sáfárság jegyében már várom, hogy tovább adhassam a megszerzett tudásomat.

SCHAFAREK JÓZSEF

Schafarek József vagyok. 1979 óta zenélek. Megtérésem előtt rock zenekarokban játszottam. A dicsőítő szolgálatban aktívan 1991-ben kezdtem részt venni. 2005-2016 között tagja voltam a debreceni Dicsőítő Iskola tanári csapatának. 2016-2017- ben a budapesti Jam School dobiskolában tanítottam. Rendszeresen részt veszek a Golgota gyülekezet dicsőítő szolgálatában. E mellett alkalmi dicsőítő formációkban is szoktam játszani. Jelenleg a gyülekezeti szolgálat mellett egy 14 tagú zenekar állandó tagja vagyok. Eredeti héber dallamokat hangszereltünk újra rock, jazz elemekkel, klasszikus hangszerekkel fűszerezve.

Ami a zenét illeti, szeretem a rockot, progresszív rock zenét, jazzt és a klasszikus zenéket. A tábor alatt, a kurzusokon szeretnék mindenkinek segíteni egyénileg, a szerint, kinek mire van szüksége. Sok mindennel készülök, de ott helyben fogom személyekre szabottan kialakítani a tanulás menetét. Az a célom, hogy a pár napos közös munka, tanulás hosszú távú gyümölcsöket hozzon mindenki számára.

up

Improvizáció

GUSZTIN RUDOLF

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem hegedű szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) elvégeztem a zenetudomány szakot. Jelenleg az MTA BTK Zenetudományi Intézetének vagyok munkatársa mint zenetörténész / zenetudós. Egyetemi tanulmányaim alatt teológiát is hallgattam levelezőn, illetve idén fejezem be a pedagógia szakot mint zeneirodalom-tanár, és elkezdtem doktori tanulmányaimat.

Számomra a zene Isten legszebb adományainak egyike. A szakrális zene eszköz, hogy Istenhez kapcsolódjunk, de az eszköznél sosem több: fontosnak tartom, hogy a keresztény zene megmaradjon alázatos szerepében, és mindig az Igét szolgálja és arra mutasson. Bár a zene kifejezi a keresztény ember életérzéseit, de sosem válhat az istentisztelet középpontjává Krisztus helyett. Szívesen osztom meg gyakorlati tapasztalataimat, hiszen a gyülekezeti kántori szolgálatok mellett ifjúsági szolgálatot, igehirdetői, liturgiai és tanítói szolgálatot is végzek, így a zenét megpróbálom ebben az átfogó rendszerben látni. Többször volt már módomban felekezetközi (pl. MEKDSZ táborok) és nemzetközi dicsőítőcsapatokban részt venni. Zongorán, hegedűn és gitáron játszom.

Egyes definíciók szerint az improvizálás nem más, mint rögtönözve komponálni. A kurzus során elsajátítjuk azokat a technikákat, azt a háttértudást, ami ehhez szükséges. Akit érdekel, hogy mitől jó vagy rossz, izgalmas vagy unalmas egy zene, mitől lesz megkapó egy harmóniamenet, mit jelent a zenei kreativitás, hogyan tudok hangulatokat megjeleníteni pusztán instrumentálisan, és egyáltalán milyen eszközökből válogathatok, amikor improvizálok, akkor jelentkezzen erre a kurzusra. Improvizálni olyan, mint recept nélkül főzni: meg vannak az alapanyagok, de nekem kell kitalálni, mit hogyan kombinálok össze, és a végeredmény is időnként meglepő lehet. Remélem, ízleni fog!

up

MŰHELYEK

Dicsőítésvezető műhely

THOMA LÁSZLÓ

Thoma László vagyok. Református lelkész. A Gazdagréti Református Gyülekezet az otthonom. Meg a menny. Csak még nem vagyunk ott. De csak idő kérdése. Dicsőítésvezető vagyok jó néhány éve. Keresem Isten jelenlétét az életemben, szeretném mindennel Őt magasztalni: a családomban, a gyülekezetemben, az életem leghétköznapibb területein is. Nem mindig sikerül. De Ő hűséges. És győztes Úr. Arra vágyom, hogy az Ő uralmát és dicsőségét tudjam képviselni, felmutatni mindennel, amit teszek.

A dicsőítésvezetés az általam ismert legösszetettebb emberi tevékenység, ami szinte teljesen képtelen vállalkozás! Mégis, a legcsodálatosabb elhívás a világon! A szívem mélyén vágyom arra, hogy egyre többen felismerjék, elfogadják Istentől jövő elhívásukat a dicsőítésvezetésben. Nem csak nagy, gyülekezeti közösségben, de ifin, kis közösségben is. A kurzuson arra hívlak Titeket, hogy tegyük ki magunkat Isten Lelkének, hogy Ő formálja ki bennünk az Ő ajándékait. Várunk akkor is, ha már vezető vagy és szeretnél megerősödni és akkor is, ha még sosem vezettél, vagy egyáltalán nem is tartod vezetőnek magadat! Elmélet, gyakorlat, közös dicsőítés vár ránk s a titok, hogy mit készít számunkra Isten ezen a héten? Hiszem, hogy többet és jobbat, mint el tudnánk képzelni…!

up

Hangtechnikus műhely

ZSOLDOS BÁLINT ILLÉS

Már óvodás koromban jól éreztem magam a tekergő kábelek és a csatlakozók között, s hamar elbűvölt a hangtechnika titokzatos világa. Kamaszként  már odaengedtek a suliban a hangosításhoz, majd a gyülekezeti zenekar technikusa lehettem. Tíz évig rádióztam, s közben a Kandón stúdiótechnikára szakosodva lettem villamosmérnök, ezen a területen is helyezkedtem el. Bár az utóbbi években már erősebb áramokkal foglalkozom, a hangtechnika, a zene továbbra is az érdeklődésem egyik centrumában van.

A Hangtechnika kurzuson a helyed, ha enyhülést keresel ilyesmi kérdésekre-kínokra:

  • Folyamatos sípolás helyett a hangszerek és énekesek hangját szeretném kihozni a hangszórókból…
  • Mire való ez a további százhét gomb és csatlakozó a keverőn? Miért kellene DI-BOX-ot használnom?! Minek van ennyiféle mikrofon?
  • Biztos valami effektet kellene használnom erre a sávra… De melyiket?
  • Hogyan kezdjek hozzá hangfelvételek készítéséhez vagy a hangosítás bővítéséhez?

A hét végére már átfogó képed lesz a főbb hangtechnikai eszközökről, az elmélet mellett tekergetni, nyomogatni, tapogatni, kattintgatni és fülelni is fogunk. Gyakorlatozó és visszajátszott zenekarokkal gyakorlatozunk, s kicsit belesünk a pszichoakusztika titkaiba is. Sőt, a konkrét kérdéseiddel is foglalkozunk majd…

up

Színház és dráma műhely

MUZSLAI-BÍZIK BENCZE

Muzslai-Bízik Bencze vagyok. A színház mellett újságírással, teológiával, ifjúságsegítéssel foglalkozom. A színjátszást kisgyermekkoromban kezdtem, egyik alapító tagja vagyok a Jákim Stúdió Színházi Társulatnak ( http://jakim.hu/ ) . 2001 óta foglalkozom komolyabban a szakmával.

Hiszem, hogy a színház Istentől való csodálatos üzenetközvetítő eszköz, akár példázat, úgynevezett képes beszéd formájában szól, akár nyíltan, vagy egyszerre mindkét formában. A fő kérdés szerintem az, hogy milyen céllal, és milyen üzenetet, értéket közvetít. Hiszem, hogy a színház Isten céljaira való, noha vannak, akik nem így, és nem erre használják. Az biztos, hogy az ördög már rájött, hogy milyen erőteljes eszköz a saját céljai megvalósításában. A kérdés szerintem az, hogy mi keresztyének mikor döbbenünk rá, hogy az Úr mennyire szeretné erővel használni.

A kurzuson a sok gyakorlat mellett szó lesz bibliai alapvetésekről, és a keresztyén színház létjogosultságáról is.

“… mert színháza lettünk a világnak, úgy angyaloknak, mint embereknek. Mi bolondok a Krisztusért…” (1Korinthus 4)

up

Mozgás- és tánc műhely

BÓBIS ENIKŐ

Kinyitom a Bibliát az első oldalon, s mit látok? A kezdeti semmit, annak közepén pedig az Isten Lelkét. S mit csinál? Hát lebeg! Lebeg? Lebeg! Emelkedik. Süllyed. Arrébb megy. Emelkedik, süllyed, tágul, szűkül, kitölt. Lélegzik. Isten úgy döntött, ezt a jelenlétet adja nekünk a kezdetek kezdete óta.

Gyerkőcként kezdtem táncolni, klasszikus balettos tütüs korszak, jazzbalettos évek, társas- és swing táncok, majd kortárstánc követték egymást. Egy évtizedig a 20as, 30as évek Amerikájának éltem, lindy hop, charleston, autentikus jazz és sztepptánc órákra jártam itthon és külföldön, s nagy szeretettel tanítottam is ezeket. Több helyen koreografáltam, illetve egy fellépő csoport tagjaként koptattam a “világot jelentő deszkákat”. Majd 2013-ban egy novemberi napon megfordult az életem, Istené lettem. A következő években fokozatosan elhagytam a színpadot, befejeztem a tanítást és végül elbúcsúztam magától a tánctól is. Na nem azért, mert ezek nem “jó” dolgok! Egyszerűen csak nem voltak jó helyen az életemben és Isten megkért, adjam a kezébe ezt a területet is. Ma, majdnem 5 év távlatából már elmondhatom, hogy minden áldozatból élet fakadt!

Jelenleg a Budapest Kortárstánc Főiskolán veszek részt egy intenzív kortárstánc kurzuson, illetve a Pécsi Tudományegyetemen végzek mint művészetterapeuta. Mindkettő képzés arról tanít, milyen törékeny és felbecsülhetetlen ajándék az életünk, amit Isten adta felelősségünk szeretni és mindenestül megélni. A Sófár 2018 táncos foglalkozásain játékos, szabad formában keressük a köztünk és a Teremtő közt meghúzódó kapcsolatot, tapasztalatokat gyűjtünk a fizikumról, a szervesről és a benne lakó Lélekről.

Semmilyen tudás sem szükséges, csak nagyon kényelmes ruházat, kíváncsiság és mezítlábak.

up

Irodalmi műhely

JAKUS ÁGNES ÉS BÖLCSFÖLDI ANDRÁS

Gyermekkorom óta kapcsolatban vagyok könyvekkel, szövegekkel, ebben talán segített az is, hogy édesapám lelkész volt, a bibliai szöveg hű interpretálója, édesanyám

pedig magyar–történelem szakos tanár, aki időnként a helyi könyvtárba is besegített. Ott néha én is helyettesítettem, s akkor magam fedeztem fel a hosszú polcsorok közti rendet, kerestem fel újra és újra kedvenc köteteimet, vettem vissza könyveket, vagy adtam ki aláíratva és aláírva az olvasójegyeket. Legjobban a felfedezés öröme és csodája maradt meg bennem, amit egy új könyv megismerése jelentett és jelent ma is.Amikor egy könyv tartalmának, szövegének a rétegeit fedezhetem fel, s jöhetek rá arra a sok titokra, ami mögöttük és bennük van.

Tavaly a Sófáron egy szigetre vetődtünk ki, s ott fedeztük fel együtt sok kincset; vajon idén hova hajt minket az irodalom viharos, bő és időnként kellemes szele?

A jó szöveg olyan, mint a szövet. De vajon a finoman, mégis biztos kézzel szőtt szövet miként lesz szövetség? Az idei dicsőítő iskola irodalmi műhelyében az emberi élet legizgalmasabb és legfélelmetesebb kapcsolatával, a házassági szövetséggel foglalkozunk. Isten irántunk való szeretetének mintázatát egy férfi és egy nő elkötelezett, intim és önkéntes kapcsolatán keresztül szőtte bele világunkba.

Ezt a mintát igyekszünk felfedezni, szemlélni és kitapintani, hogy minél inkább részesei lehessünk annak a szövetségnek, amelyet Isten előkészített számunkra. Ebben a folyamatban segítségünkre lesznek irodalmi művek, írásgyakorlatok, sok játék, beszélgetés, szemléltetés és szemlélődés. Műhelyvezető társam irodalmi tudása és emberszeretete mellé szövegírói tapasztalatommal és a téma iránti szenvedélyemmel csatlakozom. De még szükségünk lenne valami nagyon fontosra… Rád! Az egyik legizgalmasabb felfedezőútra vállalkozunk. Ugye, velünk tartasz?

up

Népi kultúra műhely

Imádság, rítus, ünnep, muzsika a népi kultúrákban

GULYÁS ANNA

Négygyermekes énekes, egyférjes mesemondó, néprajzos-nagypapás néprajzkutató vagyok. Kubában, Ecuadorban, Spanyolországban, Moldvában, Erdélyben, hazánkban kutattam rítusokról, archaikus népi imákról, népi gyógyászatról, a hit és az élet kapcsolatáról. HolddalaNap zenekarunkkal s Évkerék Társulatunkkal mai útjait keresgetjük a hagyományok folytatásának.

A népi kultúrákban az ima, jelenlét, odaadás olyan útjai, technikái csiszolódtak ki az évszázadok során, melyeket sem a hatalom sem a racionalitás nem zavart össze. Az egyszerű emberek odaadása a napi teendőket, a természet fordulatait, a jeles napokat szervesen összekapcsolta a Teremtővel. Gyűjtőútjaimon a hit, alázat, derű, békesség mestereivel találkoztam: nénikkel, bácsikkal, akiknek benső fénye mélyen megragadott, s elgondolkoztatott. Rítusokat éltem át eldugott falvakban, hol a közösség egy emberként lépett át lélekben a profán létből megszentelt időkbe.

A szívből való élet, a jelenlét, a mindennapi áhitat sok-sok példáját vennénk át ezen alkalmakon: nem csak elméletben, hanem szívünkbe is próbálnánk emelni archaikus ima-technikákat. Gyakorolnánk az improvizált énekes imádságot, a szemlőlődő lelkigyakorlatok idevonatkozó elemeit, a rítusok felépítését. Az alkalmakon megismerkedhetünk magyar, moldvai, andalúz, portugál, dél-amerikai, stb. ünnepekkel, ima-módokkal, dalokat, közös szakrális muzsikálási technikákat próbálhatunk ki. A rítusokban minden művészeti ág együtt van: lesz muzsika, vers, tánc, kézművesség. A rítusokban mindenki mindennek művésze: a Teremtővel együtt alkotó Ember. Szeretettel várlak Benneteket – minden előképzettség nélkül bárki jöhet!

Zenekarunkról, társulatunkról bővebben:
www.holddalanap.com

 

up

Festő műhely

FÖLDESI BARNABÁS

Földesi Barnabás vagyok, festőművész. Zircen születtem és a mai napig ott élek. A szűk földrajzi mozgásterem mellett a nagy belső kalandokat keresem. Absztrakt és bukolikus tájakat festek egyidejűleg. Érdekel a kultúra története, a művészet és művész szerepe és mibenléte. Ezekről szívesen írok . Amit tudok, azt tanítom is a zirci művészeti szakközépiskolában. Nős vagyok. Felségem Heni szolfézst és zongorát tanít. Fiam, Benedek 14 éves, kislányom Hanna 7 éves.

A képzőművészeti kurzus napjai mindig egy – egy műalkotás megismerésévvel, elemzésével kezdődnek. Megbeszéljük, hogy az adott alkotáson keresztül milyen üzenetet akart eljuttatni hozzánk a művész, és hogy ehhez milyen eszközöket használt. Ezután mindenki a maga képességei és koncepciója alapján szintén elkészíti a maga vizuális válaszát, megoldásait az elemzett alkotás szellemében. Majd a nap végén közösen kiértékeljük a munkánkat.

A kurzus nem egy technikára akar kiképezni, vagy nem a valóság optikai leképzését akarja meg tanítani. Inkább gondolkodásra és kreativitásra késztet. Fel akar bátorítani a vizuális nyelv használatára

up

Nemezelő műhely

NAGYNÉ PÁL TÜNDE

Sziasztok! A legfontosabb magamról: 30 évesen születtem, és Isten nagyon szeret! Családom mellett főállásban (oligofrén-pszichopedagógia szakos tanár vagyok) pszichoterápiás játékos fejlesztő órákat tartok. Szabad időmben kézműveskedem, nemezcsodáimmal pályázatokon, kiállításokon, zsűriztetéseken veszek részt. Szeretek írni: verset, mesét, regényt, áhitatot is szoktam (Csendes Percek-be). Hiszem, hogy Isten használni adott sok mindent számunkra, és nem pazarolni, visszaélni a természettel. A képességeket, talentumokat is használni kaptuk, ezért nagyon nagy örömmel vállaltam a Sófár dicsőitő suliban a kézműves kurzus vezetését.
Tudod, hogy egy nemezkészítő hasonlóan bánik a gyapjúval, mint Isten velünk? Tudtad, hogy lehet egy egyszerű nemeztárgy segítségével evangalizálni, vagy Istenről beszélgetni Valakivel? Tudod, hogy mit jelent az ÉLŐ gyapjú? Szerinted van halott gyapjú? Ha szeretnél a kérdésekre választ, gyere, és nemezelés közben mindent megtudhatsz.
A tavalyi Dicsőítő suliban kurzusunkat apró, rögtönzött kiállítással zártuk. Jó volt látni, milyen örömmel mutogatták csodálatosan sikerült alkotásaikat a résztvevők. (Hát még én milyen büszke voltam rájuk!)

Kurzusomat idén kezdő, és középhaladó szinten szeretném megszervezni a jelentkezők függvényében. Már tervezek, rajzolok, mintadarabokat készítek, hogy a hozzám jelentkező kreatív testvéreimnek idén is nagy élmény legyen az alkotás a lelki ajándékok mellett. A hét folyamán technikai, és elméleti dolgokat fogunk elsajátítani a gyapjúról, nemezelésről, hogy kézzel fogható saját alkotásokat vihessetek haza.

Isten hatalmas ajándékának, kihívásnak, és nagy lehetőségnek látom, hogy együtt dicsőíthetjük Őt alkotásainkkal is.

up

Művészetterápia

DOROZSMAI-SZABÓ ESZTER

Dorozsmai-Szabó Eszter vagyok, óvodapedagógusként diplomáztam először, majd elvégeztem a baptista teológiát. A művészetek minden ágával foglalkozom hobby szinten. Zene, tánc, írás, képzőművészet.  Mivel egy játszóházat vezetek, ahol foglalkozásokat tartok gyerekeknek, azon kezdtem gondolkodni, hogy lehetne összehozni az emberekkel való foglalkozást és a művészeteket? Így találtam rá a művészetterápiára és végeztem el az MMSZKE 3 éves művészetterápiás képzését.

Fontos, hogy nem kell művésznek lenni ahhoz, hogy valaki részt vegyen egy ilyen csoportban. Művészeti alkotás minden, ami a papírra kerül, amiknek nem esztétikai mondanivalója kell, hogy legyen, hanem arra szolgál, hogy olyan belső tartalmakat hívjon elő belőlünk, amelyeket nem érünk el, a tudatunk mélyéről kerülnek elő.

Reménység van bennem, hogy a csoportban segíthetünk felszínre hozni olyan dolgokat, amelyekkel aztán tovább tudtok dolgozni és nem érintetlenül mentek haza, hanem olyan útravalóval, melyet Isten képes lesz kibontani a számotokra.

up

Film műhely

KARDON MARCI

Márton Belga Kardon fényképe.

Sziasztok, Kardon Márton 22 éves mérnökhallgató vagyok és nagyon megtisztelő, hogy idén Sófárra kurzusvezetőként mehetek. Szerintem valahogy 12 éves koromban kezdett el érdekelni a film úgy, hogy már nem csak nézni akartam, hanem csinálni is. Úgyhogy az első kisfilmemben egy ostorral csapkodtam a gigantikus plüssnyulamat aminek adtam a kezébe egy játékpisztolyt és a fejére egy kalapot. Igen, minden így kezdődött. Azóta, egy kicsit hosszabb kisfilmeken is dolgoztam, illetve elhagytam a plüssnyulat. Sófáron is már elkövettünk egy-két filmecskét, de az mind semmi ahhoz képest, ami most következik.

A 2018-as Sófáron bemutatkozik a Filmes Műhely (továbbiakban FM). Szóval, hogy mire is számíthattok, ha jöttök? Az első és a legfontosabb, mivel ez egy dicsőítő iskola, így dicsőíteni fogunk mi is. Nem vicc. tehát az első dolog az lesz, hogy hogyan lehet a filmezéssel, filmművészettel dicsőíteni Istent. A második, mivel, hogy ez egy filmes műhely, így tehát filmet fogunk készíteni, és eközben megtanuljuk, hogy hogyan tud bárki nagyjából bármivel, bárhogyan filmet csinálni otthon, vagy barátokkal, vagy a levelibékákkal. Úgyhogy, ha most ez meghozta a kedved ahhoz, hogy filmezz, írj, rajzolj, világíts, kamerázz, építs, mozogj, beszélj, rendezz, vágj, játssz, stb… Akkor nagyon sok szeretettel várlak a műhelyben. Kamerát/telefont, laptopot/számítógépet, tollat/ceruzát ne felejtsd otthon mert szükség lesz rá. „Gyere, jó lesz, sokat fogunk nevetni.”

up

Teológia és művészet műhely

Kiss Sámson Endre

Lelkész vagyok, nem művész. De zenélek is, grafikus is vagyok. Ha a dobos, a zenészek barátja, én kicsit hasonlóan érzem magam: mint aki nem művész (mert lelkész), de megérti, legalábbis igyekszik megérteni a művészek világát is – a művészek barátja.

Régóta megszületett bennünk a vágy, hogy legyen egy olyan kurzus is, amelyik elsősorban teológiával foglalkozik, és így esetleg belépést biztosít olyan lelkészeknek is, akiket érdekel a Sófár mozgalom, de nem jöttek volna el egy hangszeres kurzusra. Aztán arra is gondoltunk, hogy jó lenne, ha a dicsőítésvezetőknek nem csak a praktikus vezetési technikákat mutatnánk meg, hanem lehetőséget biztosítanánk arra, hogy teológiailag is elmélyülhessenek abban, hogy mit jelent Istent dicsőíteni, illetve hogy a zenei dicsőítés milyen nagyobb képbe helyezkedik bele.

A kurzuson onnan indulunk, hogy mi a művészet. Ezután megvizsgáljuk a művészek belső harcait, kihívásait, hogy hogy lehet szolgálni művészként, és hogy lehet szolgálni művészek felé és így jutunk el egyház és művészet sokszor meggyötört kapcsolatához és végül a dicsőítéshez, mint ami egyszerre művészi megnyilvánulás és istentisztelet, esztétikai és teológiai történés.

A műhely agyalós olyan szempontból, hogy a bibliai alapok mellett Tolsztoj, Schafer, Fujimura és más fajsúlyos szerzők gondolataival keveredünk majd párbeszédbe, de ezeket a gondolatokat közösen fogjuk feldolgozni beszélgetés, filmek, meghívott előadók, interaktív feladatok formájában.

Kiknek ajánljuk?

– lelkészeknek és dicsőítésvezetőknek
– mindenki másnak, aki reflektáltabban szeretne az istentiszteletre és dicsőítésre tekinteni.
– akik szeretnének a mélyére ásni annak, hogy mi a művészet és hogy kapcsolódik Istenhez.
– akik szeretnék művészi vagy művészek felé nyitott szolgálatukat átgondoltabban végezni.

Kiknek nem ajánljuk?

– akik a műhely munkában könnyed kikapcsolódásra számítanak.
– akik nem szeretnének nagyon agyalni mély, magvas gondolatokon, inkább csinálnának valamit.
– akik szerint erről a témáról (már) nincs mit beszélni.

 

up

ceruza-ikon MEGOSZTOM!

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>