Dicsőítő Iskola 2015. | kurzusok és tanárok

archívum

2015.04.19.

iskola_tábla

Itt olvashatod az idei Dicsőítő Iskola kurzusvezetőinek a bemutatkozóit! Ha van időd görgess végig, vagy ugorj egyből arra, amire kíváncsi vagy:

ZENEI KURZUSOK:
ének | népi ének | népi / klasszikus hegedű | fuvola/szaxofon | dicsőítésvezetés | gitár | basszusgitárbillentyű | dob | improvizáció | hangtechnika 
.
TÁRSMŰVÉSZETI KURZUSOK:
dráma | művészetterápia – test és lélek imája | táncinstallációs alkotóműhely | Digital Art műhely

A kurzusleírások folyamatosan frissülnek!

Ének

HUTVÁGNER ERIKA

Veszprémi születésű vagyok, jelenleg is itt élek és tanítok hittant és ének-zenét a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában. Általános iskolás és gimnazista fiatalokkal foglalkozom, valamint mentorként főiskolásokkal is. Gyermekkorom óta szívesen zenélek, énekelek kórusban, hegedülök zenekarban. A gimnáziumi évek után teológiát, ének-zenét és egyházi zenét tanultam. Kórusmunkával is foglalkozom, gyermekkart és gimnazistákból álló kamarakórust vezetek. Több éve énekelek dicsőítő zenekarban, templomi kórusban és ifjúsági zenekarban, valamint énekesként és hegedűsként tagja vagyok egy Peregrinus (Zarándok) nevű zenekarnak, akikkel régi zenét játszunk, illetve feldolgozunk. A zene révén rengeteg jó barát, értékes ember és sok örömteli élmény lett része az életemnek, és Istenhez is közelebb kerültem. Az énekes kurzuson lesz rendszeres hangképzés – egyéni és közösségi formában is – valamint lehetőség nyílik új dalok tanulására, gyakorlására. A testi-lelki egészséget szem előtt tartva próbálunk hangszerünkkel – az emberi testtel – jól bánni, és közben Istenre figyelni, őt dicsőíteni. Szeretettel várok mindenkit, aki ebben a közös munkában szívesen részt vesz.

olah.vikiOLÁH VIKTÓRIA

Sziasztok! Várlak Titeket, akik énekelni szeretnétek tanulni és kihozni magatokból minél többet, ami megadathat 1 hét alatt, amíg együtt fogunk dolgozni. :) Ez lesz a 4. Sófárom tanárként, ahova már szinte “haza” járok az ismerősnél ismerősebb arcokhoz.
Jazz ének tanszakon tanulok, jövőre diplomázom (ha Isten is úgy akarja….), 7 éves korom óta  zongorázom és nagyon szeretek tanítani. Az én irányvonalam a könnyűzene, amely műfajban  nagy segítségetekre lehetek, viszont ami a stílus mellett még nagyon fontos és nagy hangsúlyt  fektetek rá, az a helyes hangképzés.
Szóval gyertek bátran, én már nagyon várom, hogy találkozzam veletek! :)

STANDOVÁR SÁRA

IMG_7766390126809Sziasztok kedves leendő diákok! Illik bemutatkoznom, mielőtt megbíztok bennem, hogy énekre tanítsalak benneteket, de nem is tudom, hol kezdjem. Leírhatnám, hogy már zeneoviba jártam, és a 10 év fuvolatanulás mellett általában két-három kórusban is énekeltem. Az Operaház Gyerekkara és a magánének tanulás után is még azt kell, hogy mondjam, nem tapasztaltam annyit a zenéről, mint az utóbbi öt évben.

A zeneiskolai rendszerből már rég kiábrándultam, de nem tudtam még, hogy merre tovább. Párommal, Balázzsal való találkozás segített megérteni, hogy mi is a bajom, és azóta teljesen más füllel és szívvel vagyok a világban. Elkezdtem megkeresni a magam zenéjét, a saját hangom. Ezen az úton egész életemben haladni fogok, de zenésznek vallom magam már. Én azt tudom nektek felajánlani, hogy ebben az egy hétben együtt haladhatunk ezen az úton, amelyben mindannyian fejlődhetünk, ha beszélgetünk a zenével.

Várhatóan fel fognak merülni olyan énekesek, mint Ella Fitzgerald, Aretha Frenklin, Whitney Houston, Beyonce, Alicia Keys, Brian Mcnight, Michael Jackson, George Benson, Stevie Wonder, Raul Midon, Esperanza Spalding…akik így hirtelen eszembe jutottak. És ajánlom figyelmetekbe Victor Wooten Music Lesson könyvét, mely egy nagyon izgalmas, és szemléletváltó könyv a zenéről, egy zenésztől.

Népi ének

GULYÁS ANNA

A magyar népzene olyan forrás, ahonnan kedvére meríthet mindenki, aki felfele szeretne dalolni. A mély istenhit, az archaikus erő , melyet az évszázadok alatt kicsiszolódott költői képek, a gazdagon indázó dallamok hordoznak, az érzések ereje, melyet a hangok formálása is kifejez: kincs, kút, út, hogy híddá lehessünk…
A kurzuson megismerkedhetünk a népzene-tanulás forrásanyagaival, eredeti énekfelvételeket hallgatunk meg, s az általatok kiválasztott dalokat megtanuljuk. Ezek lehetnek gazdagon díszített dallamok is: ez esetben a díszítések technikájába, a díszítésbokrok megformálásába is belekóstolhattok, ami nagy élmény, és apró lépésekben felépíthető – nem is gondolnád, de Neked is kipereghetnek e füzérek az ajkaidon!
Képzeljétek el, a Jóistent, magányosan dúdolt dalokban éreztem meg először. Jobban mondva dalolás közben tudatosodott bennem, hogy a szépség és a harmónia érzése az emberben egy nála mérhetetlenül mélyebb és magasabb Forrásból fakad.
Mivel nem vallásos családban nőttem föl, (katolikus nagymamám titokban elvitt megkeresztelni, s imakönyvét láttam, meg tiszta szívét, de hitbéli tanításokat nem kaptam tőle) elkezdtem keresni a Forrást, s sokfelé láttam vizeit csobogni. Erdőkben, mezőkben, sokféle templomban, néprajzosként öreg nénik tekintetében, népek ünnepeiben, dalban, képben, táncban, lelki tanításban. Lassan rájöttem, hogy el szeretnék indulni a hegyre, hazavágyódom, de melyik az én utam?
Férjem református lelkész nagypapája volt az első pap, akivel életemben először közelebbről is megismerkedhettem. Ő általa mertem, hitetlen létemre, keresztény közegbe lépni. S akkor föltámadt a keresztségben kapott formával való kapcsolat is: felnőtt megtérőként mind a református, mind a katolikus hitet mélyen tisztelem. Férjemmel a Gazdagréti Református Gyülekezetbe járunk, ő meg eljön velem a misékre, zarándoklatokra. Négy gyermekünk van, a két fiunk református, a kislányok katolikus keresztségben részesültek. Hittel valljuk, hogy a különböző formákban is, az Isten egy!
Éneklésben is sokáig kerestem a formát: kórusban énekeltem, nagyon kicsi klasszikus magánéneket, kicsit több jazz-éneklést, Andalúziában flamenco éneklést tanultam, végül a magyar népi énekiskola mestere, Bodza Klára tanítványaként találtam haza a dal-tanulásban. A szakrális énekek vonzottak mindig a muzsikában, a magamban dúdolt dalokról is rájöttem: imádságok. Református gyülekezetünk dicsőítő csapatában énekelek, valamint a HolddalaNap nevű zenekarunkban, melyben különböző népek szenténekei mellett saját szívünkből kinőtt imádságos muzsikákat játszunk.
A Sófár Iskola kebelében, éneklésben, egyrészt a saját benső imádságok dallá formálásában, saját hangunk keresésében, másrészt repertoárotok népi és középkori énekekkel való bővítésében tudnék leginkább segíteni.

Népi / klasszikus hegedű

DRASKÓCZY LÍDIA

Draskóczy LídiaDraskóczy Lídia vagyok, klasszikus brácsás, népi hegedűs, zenetanár, kórusvezető,énekszerző, 3 gyermekes anyuka. Terényben, egy kis Nógrád megyei faluban élek, Budapesttől 90 km-re. Klasszikus hegedűsként végeztem a konzit, majd tanulmányaimat brácsa szakon folytattam. A Zeneművészeti Főiskola elvégzése mellett már foglalkoztam népzenével. 1994-től 2013-ig tagja voltam a Zurgó Együttesnek. Jelenleg a Tázló Együttesben hegedülök moldvai csángó népzenét, és játszom a Holddalanap Zenekarban is, amelyet Gulyás Anna vezet. Református zenész családban születtem. Otthon mindig azt láttam, hogy Isten az Úr, és az Ő akarata az első az életünkben. Édesapám zeneszerzőként nagyon sok keresztény éneket írt, református zenekart és kórust vezetett, énekeskönyveket szerkesztett, több mint 30 évig kántorizált. Az én számomra is nagyon fontos Úr Jézus dicsérete hegedűvel, énekekkel. Neki és Róla írt énekeimből 2 CD lemezt adtunk ki az általam  vezetett CSAK TE kórussal-CSAládi Kórus TErény (“Örömömben, bánatomban”, és “Lámpás az úton”). Ezzel az 50 fős, -főleg családokból álló-felekezetközi kórussal nagyon sok helyen szolgáltunk és tettünk bizonyságot: “Mert nagy vagy Te és csodadolgokat mívelsz, CSAK TE vagy Isten egyedül!”(Zsolt.86,10.)
A kurzusomra olyan hegedűsöket várok, akik “eligazodnak” a hangszeren, nem most kezdik a hegedű tanulást :)  Kottaolvasás előny,de nem szempont. Hangszert hozzatok magatokkal! :) Célom, hogy megszerettessem a zenét, az együtt  muzsikálás örömét átadjam, és Istenhez illő módon zengedezzek mindazokkal,akiknek ugyanez a célja.

Fuvola/szaxofon

GYIMESI BORÓKA

Sziasztok! Gyimesi Boróka vagyok. A zene gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben. Zongorával kezdtem zenei „tanulmányaimat”, mert a bátyám is zongorázott, majd tíz évesen, hogy nekem is legyen saját hangszerem, és ne kelljen folyton versengeni a zongoráért, szüleim kitalálták, hogy válasszak egy másik hangszert. Szaxofonozni szerettem volna, de akkoriban eléggé kisnövésű voltam, így arra nem volt lehetőség. Végül fuvoltázni kezdtem el tíz évesen. Kezdetben nem annyira nagy lelkesedéssel, később azonban növekvő igyekezettel gyakoroltam.

Református vagyok, keresztény. Bár nem választottam zenei pályát, továbbra is fontos maradt számomra a zene. Gyülekezetünk néhány tagjával, és bátyámmal elkezdtünk keresztény zenét játszani a Deésis nevű együttesünkkel. Ekkor kezdett el frusztrálni, hogy bár nagyon jól játszom lapról, egyáltalán nem tudok improvizálni. Így elkezdtem fejleszteni ezt a képességet, valamint tanárhoz is jártam. Itt ismerkedtem meg a jazz-el. Azóta próbálom elsajátítatni ezt a műfajt (több kevesebb sikerrel). A szaxofon is így került ismét képbe, ugyanis a tanárom szaxofonos volt persze. Kb. 5 éve szaxofonozom is. Igyekszem a munkám mellett fejlődni, és egyre többet megtanulni, persze ez néha nehéz. Több keresztény együttesben is játszom/játszottam, és nagyon fontos, hogy a hitemet ebben a formában is kifejezzem. Nem vagyok professzinális zenész, de azért remélem hogy eddigi tapasztalataim alapján segíteni fogok tudni abban, hogy ki-ki megtalálja azt, amire a saját hangszeres tudásával kapcsolatban vágyik.

Gitár

KORMÁNY GERGŐ (Greg)

GregEz volnék én – szolgálatban :) Többek csak “Greg”-nek hívnak. Ez a becenév angliai tartózkodásom alatt ragadt rám és azóta is előszeretettel használom. Jelenleg Budapesten élek és dolgozom. Kockulós munkám mellett többek között zenével foglalatoskodom, ami kikapcsol, feltölt és lehetőséget ad kibontakozni. :) Bizton állítom, hogy elképzelhetetlen lenne az életem nélküle. Már általános iskola óta foglalkozom gitárral. Eleinte 8 éven keresztül klasszikus gitárt tanultam, majd 2 évet jazzgitároztam. Időközben számos zenekarnak voltam állandó vagy beugró tagja itthon és külföldön is, de sajátomnak a Részletkérdés nevű rockbandát tekintem.

A kurzus során a témákat az igényeiteknek megfelelően szeretném összeállítani, úgyhogy készüljetek kérdésekkel, elvárásokkal! A gitáron, a zenében, és különböző stílusokban megfigyelhető rendszereken túl szeretném, ha be tudnám mutatni azt is, aki ajándékba adta nekünk mindezeket, és azt, hogy hogyan tudjuk ezt az ajándékot visszaforgatni az Ő dicséretére!

RICZU PÉTER

A zene szeretetét édesapámtól örököltem, gitárt is valószínűleg az ő hatására vettem először a  kezembe. A mikéntjére magamtól próbáltam rájönni, és eleinte csak amolyan hobbiként, a saját  szórakoztatásomra pengettem. Az alapokat kis segítséggel tanultam meg, s miután az interneten  felleltem a különböző általam kedvelt dalok tabulatúráit, megtanulgattam őket  szépen sorjában, ellesve a technikákat, fogásokat.
A gitár használatát Isten dicsőítésére a Gazdagréti Gyülekezetben használtam először az ifiben,  majd később, már mint dicsőítés-vezető a vasárnap délelőtti istentiszteleteken. Később  Nagykőrösre vezetett az utam, feleségemmel, Ginával, és immár 2 éves kisfiunkkal,  Sebestyénnel. :) Itt Nagykőrösön – ami az 5. Sófár Dicsőítő Iskola helyszíne is volt – a  gyülekezetben minden hónap végén tartunk Gitáros Istentiszteletet, a gyülekezetből összeállt  kis zenekar részvételével, sok fiatalt hívogatva így a gyülekezetbe.
Isten dicséretéhez nem kell jól játszani. Isten dicséretéhezelég örömmel játszani. Várok mindenkit, aki szeretné a hangszerét  dicsőítésére használni, elsajátítani az alapokat, ellesni pár akkordot, megtalálni az örömöt a vízhólyagok és fájó ujjak mögött  ;)

FÜKE SZABOLCS

szelrozsa2014Kedves Gitárosok és mindenki, aki olvassa!
Tulajdonképpen a tavalyi bemutatkozóm érvényes, azóta ugyan sok minden történt, de ami itteni nyilatkozásomat is érinti, azóta voltam Sófáron. Nagyon jó szívvel ajánlom mind a zene és más művészetek gyakorlása, tanulása végett, mind a lelki feltöltődés lehetőségeként. A kettő együtt pedig szolgálatra való felkészülés. Nos, ez nagyon fontos, ragadjátok meg az  alkalmat és ragadjon meg benneteket az Úr az idei táborban is!
Evangélikus lelkész vagyok Galgagután és Terényben, két Nógrád megyei faluban és a hozzájuk tartozó szórványokban. Gyermekkorom óta foglalkozom zenetanulással, először zeneiskolában zongora, majd orgona és tizenévesként gitár, de  belekóstoltam a rézfúvós hangszerek világába is, Isten szolgálatában kezdettől fogva, gyülekezetben. Kedvenc hangszeremet 18 éves koromban kaptam, már imádkozva mentem vásárolni azzal a fogadalommal a szívemben, hogy Istent szeretném dicsőíteni vele. Megtarthattam a szavam. Azóta velem öregedett ez a gitár, „neki” jobb lett tőle a hangja. Szokásom, hogy nálam van, bárhova megyek. A zene csodás ajándék életemben, Isten dicsérete, jelentős részét tölti ki. A gitározásért sok barátomnak vagyok hálás. Néhány név.
Ifjú koromban Győri János Sámuel lelkész mellett nőttem fel és tanultam a szolgálatot. A tudatosabb hangszerhasználatot  Mohai Tamás barátom tárta fel előttem. Nagy örömömre az elmúlt Sófár „mellékhatásaként” tágra meredt szemmel és füllel  együtt zenélhetek Kozák Balázzsal és Standovár Sacival is, ami nagyon tanulságos és épületes. Barátaimmal a Large Room  zenekarban, illetve a Draskóczy Lídia vezette Terényi Csak Te kórusban muzsikálok aktívan.
Kurzusomon szeretnék segíteni a gyakorlásban kezdőknek is, szárnyaikat próbálgató szólistáknak és ritmusgitárosoknak a dalok hangulatának megismerésében, és a kíséretek egyedi szerkesztésében.

Basszusgitár

KOZÁK BALÁZS

IMG_0354Kedves ti, akiknek van türelme eme kimutatkozót olvasni! Kíméletlen leszek, mert utálok e-mail-ezni. Kozák Balázsnak hívnak, igen ez a leánykori nevem is, Szolnokon születtem és ott is szeretnék meghalni, majd. Jelenleg Pesten Zen-élek és ennek a kis szimbolikus kötőjeles szófordulatnak egyáltalán nicsen semmi köze a zen budhizmus valamely válfajához, még mielőtt megköveznétek vagy kiátkoznátok a szentek közönségességéből. Egy csodának köszönhetem az életem és a sok zenét az életemben és ez a csoda azóta is kíséri hol túl szürke hol túl rózsaszín mindennapjaimat. 10-es éveim első felében kezdtem el hangszerhez nyúlkálni aztán ez megszokássá vált és azóta követelem a napi adagom, ha meg nem kapom.

Profi zenésznek kicsit nagyképűen, de őszintén 17 éves korom óta tartom magam, amikor is Dian Róbert első jazzt nekem oktatni próbáló tanárom bevett a zenekarába miután fél év basszusgitározás után eljátszottam Charlie Parker-Donna lee című pop slágerét Jaco Pastorius féle feldolgozásban (házi feladat: keress rá Youtube- on). Azóta Istennek hála nagyon sok híres és hirhedt de néhány jó zenésszel is össze hozott a sors és rengeteg minden ragadhatott rám a koszon kívül.

Elöljáróban: Nem akarok nektek semmit tanítani. Mutatni akarok nektek dolgokat a zenéről amik aztán a részeitekké válhatnak “megtaníthatjátok magatokat” ha ti is akarjátok.

A zene egy nyelv, remélem tudunk majd sokat beszélgetni… Peace, B.

Billentyű

SÜLL MÁRIA

tmp_Bild2157897268576Süll Mária vagyok. Györrel átellenben a határ másik oldalán, Felvidéken élek egy kis faluban férjemmel és két fiunkkal. Ausztriában, Grazban végeztem az ottani zeneakadémián zongora és zenepedagógia szakon. Sokat gyakoroltam, hol nagy lelkesedéssel, hol kínkeservesen csipegetve a klasszikus zongorairodalom gyöngyszemeiböl. A gyermekeink születése után kevés idö maradt komolyabb gyakorlásra, de kikapcsolódásképpen ekkor is szivesen ültem a hangszerhez. Ezekben az értékes percekben föleg azokat a dalokat, énekeket játszottam és játszom, amik éppen a szívemben forognak- egy egyszemélyes dicsöítés, otthon, csendben, vagy éppen gyerekzsivaly közepette. Néha kántorkodom a helyi gyülekezetben, alkalomadtán testvéreimmel, barátokkal zenélek együtt, föként dicsöítö dalokat. Örökös harc folyik bennem a sikeréhes müvész és az Istent öszintén dicsérni akaró tanítvány között. még az egyszemélyes dicsöítö perceimben is sokszor ezzel harcolok. itt tartok…
Tavaly szeptembertöl egy közeli város zeneiskolájában tanítok zongorát gyermekeknek és felnötteknek. Nagy kaland és nagy feladat, amiben sok örömömet lelem! És újra gyakorolok, és újra játszom Debussyt és Chopint, és boldogít, ha megszólal a hangszer, ha összeáll egy darab vagy éppen egy dal. És tanulok dicsöséget adni az én Mennyei Atyámnak, aki mindezzel újra és újra megajándékoz.

Dob

BÁRTFAI GÁBOR

A zenét szerető családból származom. Zenei általánosba jártam, majd különböző hangszereken tanultam, de mindig is a zene lüktetése, összhatása volt az, ami magával ragadt, és így van ez most is. Lenyűgöznek azok a zenészek, műfajtól függetlenül, akik játékukkal egyszerre olvadnak eggyé a többi zenésszel, de mégis kiemelkedően, kifejezően, meghatározóan muzsikálnak. 14 éves korom körül kezdtem dobolni, a híres ÁMEN zenekar siófoki szabadtéri koncertjét követően. Teljesen lebilincselt a dobosuk játéka akit a színpad mögül figyeltem. Nyári szünetekben Bátyámmal és a telekszomszédunkkal  minden nap zenéltünk – próbáltuk megszólaltatni az akkori slágereket :) Picit később basszusgitározni kezdtem, először csak a magam örömére, azután jöttek zenekarok, illetve ezzel párhuzamosan Budapesti Egyetemi Gyülekezetben éveken át  kísértem a dicsőítő zenekarral az énekeket, hol basszussal, hol ütőhangszerrel.
A táborban lehetőség lesz a dobszerkós, ill. a finomabb, csendesebb ütőhangszeres játék tanulására is. Szeretnélek támogatni benneteket a zenei kifejezésben, mindenkit  ott, ahol épp tart. Ezekre az egyéni foglalkozások adnak majd lehetőséget.

SIMON MARCI

Simon MarciSimon Marcinak hívnak és a Veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet tagja vagyok. 12 évesen kezdtem a dobolást. Először klasszikus ütőt, majd könnyűzenét tanultam dobszerelésen és egyéb ütőhangszereken. Több zenekarban játszottam és játszok ma is, mint például dicsőítő zenekar, fúvószenekar, alternatív rock zenekar, akusztikus (“utcazenélős”) formáció és gyerekzenekar. Hangszerparkomba tartozik egy dobszerelés, cajon, bongo és egyéb csörgők.

Az idei táborban megadatott számomra az a lehetőség, hogy a segítségemmel bepillantást nyerjetek az ütőzés, dobolás varázslatos világába. Kevesen gondolnák, – olykor a zenészek közül is – hogy az ütőhangszerek tárháza mennyire sokrétű és lenyűgöző. Ha a táborban nem is nyílik lehetőség az összes kipróbálására, szeretném, ha megismerkednétek azokkal az alapvető hangszerekkel, melyek a legtöbb könnyűzenei formációban megtalálhatók és a dicsőítésben is remek alapként szolgálhatnak – dobszerelés, cajon, bongo, csörgő-börgők, de akár bármilyen kezünk ügyébe eső tárgy! Továbbá szeretném nektek átadni azokat az alapvető módszereket és gyakorlatokat, melyekkel a továbbiakban hatékonnyá tehetitek a gyakorlást.

Célom az, hogy az órák jó hangulatban teljenek és hogy a hangszert ne csak önmagában, hanem mint a dicsőítés egy eszközét lássátok. Úgy gondolom, hogy akármilyen zenéről legyen is szó, az ütőhangszer, a dob a zenekar motorja. A ritmus, akár monoton, akár változatos, az az, ami hajtja az egész “gépezetet”. Szeretném, ha ti is biztos motorként szolgálhatnátok a dicsőítésben, ezért megismerkednénk azokkal az alap ritmusokkal, kézrendekkel, melyekkel könnyen nyújthattok támaszt dicsőítő társaitok számára.

Már nagyon várom, hogy megismerhesselek titeket! Legifjabbként a tanárok között pedig biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a közös hangot! : ) Gyertek bátran, dicsőítsük együtt a Teremtőt!

Dicsőítésvezető műhely

KISS SÁMSON ENDRE ÉS SZABÓ ANDRÁS

Kiss_Endre

419463_4120260323690_965810921_n Mindketten 2 gyerekes családapák, zenésztársak, sófár-alapítók, és Krisztus-követők vagyunk, no és barátok jó pár éve, hogy mennyi, azt ne is firtassuk…

A dicsőítés és a dicsőítésvezetés mindkettőnk életében inkább egy folyamatosan alakuló, formálódó utazás kihívásokkal, hullámvölgyekkel és -hegyekkel, mintsem egy kipipálható szolgálat. A dicsőítésvezető műhelyben ezért amellett, hogy az alapokon és egy vezérfonalon végighaladunk, szeretnénk megosztani mindazokat a felismeréseket és dilemmákat, amelyekkel mi magunk találkoztunk. Ezzel együtt közös gondolkodásra, igazi műhelymunkára szeretnénk hívni titeket. Az eszmecserén túl a gyakorlásnak is meglesz a helye: egymás között kiscsoportos dicsőítés-vezetésre, a zenekari gyakorlón helyben összeálló formációval pedig az esti istentisztelet kezdő blokkjának vezetésére is lesz lehetőség.

Ha tehát a gyülekezetedben, házicsoportodban, ifidben vagy bárhol dicsőítést vezetsz, vagy erre készülsz, várunk szeretettel a dicsvez műhelyen!

..

Improvizáció

KINCZEL DÁNIEL

_ITT1323_kicsiKözel tíz éve tanítok az egyik budapesti zeneiskola jazz tanszakán. Mellette Kinczel Trio nevű formációmat vezetem. (youtube -on meghallgathatjátok néhány felvételünket). Harminckét éves, nős, két gyermekes családapa vagyok. Húsz  évesen tértem meg, azóta a Bárka Baptista Gyülekezetet látogatom. A Sófár táborokban korábban már ötször megfordultam, oktattam improvizációt.
Kurzusomat azoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni a rögtönzött zene világával, vagy akik még jobban szeretnének abban elmélyülni. Azok jelentkezését várom akik hangszerükön már haladónak számítanak, így nem okoz gondot új skálák, új zenei elemek gyors elsajátítása. Tapasztalataim szerint akik rendszeresen vesznek részt gyülekezetük dicsőítő csoportjaiban általában már ilyennek számítanak. Sokan jöttek korábban olyanok, akik szerettek volna a dicsőítő  csoportjukban kicsit a korábbinál felszabadultabban, színesebben játszani. Úgy érzem sokuknak ebben is tudtam segíteni.
Szóval…hajrá…..jelentkezzetek!

Hangtechnika

ZSOLDOS BÁLINT ILLÉS

DSC_5554vMár óvodás koromban jól éreztem magam a tekergő kábelek és a csatlakozók között, kisiskolásként a dominóimat “erősítőkké” és “magnókká” alakítottam, később madárhangokat vettem magnóra egy esernyőre kendácsolt mikrofonnal. 12 éves koromban már odaengedtek a suliban a hangosításhoz, majd a gyülekezeti zenekar technikusa lehettem. 10 évig rádióztam, s közben a Kandón stúdiótechnikára szakosodva lettem villamosmérnök, ezen a területen is helyezkedtem el. Bár az utóbbi években már inkább erősebb áramokkal foglalkozom, a hangtechnika, a zene továbbra is az érdeklődésem egyik centrumában van.
A kurzuson a főbb alapfogalmak tisztázása után végigtekintenénk a hangátviteli lánc elemeit a hangforrásoktól, mikrofonoktól kezdve a hangszórókig, kicsit csiszolnánk a fülünket, megismerkednénk fontosabb ökölszabályokkal, mögé néznénk pár technikai “misztériumnak”, és hogy mi is történik a “színpadon”. Igyekszem majd egy olyan szemléletmódot átadni, amivel elég jól eligazodhattok a különböző gomberdőkben és kábeldzsungelekben, levadászhatjátok a hibákat, illetve megmutatnám, miként érdemes nekikezdeni a hangzás kitenyésztésének, világba szórásának-rögzítésének.

Dráma

ABLONCZY ÁRON ÉS BÁLINT ANNA

Mark-0152Ablonczy Áron 25 éves végzős lelkész hallgató vagyok.  4 testvér öccse, 1 kert gondozója, 1 Rózsatéri IFI tagja. Érettségi után kezdtem kipróbálni a drámázást, majd Angliában önkénteskedésem alatt figyeltem és gyakoroltam is ezt egy évig.  2010-ben kezdtünk egy apró drámacsoportot, akikkel azóta is kísérletezünk. Idővel a MEKDSZ drámacsoport tagja lettem, ahonnan rengeteg energiát és határtalan kreativitást tanultam a társaimtól.

11076085_10205036182317436_581275873_n
Bálint Anna vagyok, 20 éves teológus. Drámatagozaton voltam a gimiben, ott is, és azóta is résztvevője voltam sok előadásnak, mint színész, rendező, író, konzulens, dramaturg, díszlettervező, ilyesmik. Csodálatos a színházcsinálás! Azért szeretem ennyire, mert tükröt tart a társadalomnak és magunknak, és ebben a táborban az a jó, hogy a legizgalmasabbat keressük a tükörben: hol bújt meg Isten, vagy honnan hiányzik.

Na, mi Áronnal ezt a tükröt akarjuk minél királyabbra elkészíteni Veletek!:)
A kurzuson keresztül elsősorban lelkesedést és működőképes példákat szeretnék átadni. A cél, hogy megismerjétek ennek a dicsőítésnek rejtelmeit, ezután pedig  a tanultakat – a pluszban kapott segédletekkel  és példa anyagokkal együtt – vigyétek haza a gyülekezeti szolgálatotokba. Drámázásunk közben szituációs gyakorlatok, beszédtechnikai feladatok, és sokféle műfaj gyakorlat lesz. A hét során mindenkinél személyesen egy darab életútját is megnézzük az ötleteléstől, a megíráson keresztül, a rendezésig, kivitelezésig. A sok drámajátékon túl pici elméleti blokkokkal színesítjük a napokat, illetve esténként az igehirdetésre való ráhangolódásban fogunk közreműködni.  A dráma kurzuson megismerkedhetsz majd különféle típusokkal, mint flash mob, pantomin, kisfilmkészítés. Ezen felül a mi részünkről érdekes és később is hasznos házi feladatokkal készülünk majd a számotokra. A cél, hogy személyes, rád illő műhelyt hozzunk létre közösen. Amit még  érdemes és fontos tudni, hogy ez nem drámapedagógia és nem bibliodráma.

MŰVÉSZETTERÁPIA  – Test és lélek imája

Végh Noémi és Fally Veronika

“Minden, amit teremtett JÓ.”

Az életünket úgy teremtette meg Isten, hogy részt veszünk egy nagy körforgásban (napok, évszakok, porból-porrá létünk), és ez bennünk is folyamatosan zajlik (vér és nyirok keringésünk, anyagcserénk, egészen a sejtjeink szintjéig). És Isten úgy váltott meg minket, hogy a Fiúval felülemelkedtek a körforgáson: Jézus halála után feltámadt, és valljuk, hogy ma is él. Mit jelent a teremtés, a körforgás, a megváltás személyesen, az életed mindennapjaiban, és hol van ennek a helye a nagy képben, a világban, amiben élsz?

Nem egyszerű kérdések ezek, amikre szavakkal talán nehezebb is választ keresni. Így ezen a kurzuson a továbblépéshez segítségül hívjuk a szavak nélküli eszközeinket is, mint a mozdulataink (szabad mozgás, kötött liturgikus táncok, stb.), a képzőművészet különböző ágai (festés, montázsolás, agyag, stb.). Megnézzük, ezek hogyan válhatnak segítséggé, sőt,  mi több, imává az Istennel való személyes kapcsolatunkban.

Ahhoz, hogy kurzusunkon részt vegyél, semmilyen előképzettséggel, különleges tehetséggel nem kell rendelkezned. Úgy hívunk mi is, mint Isten: gyere úgy, ahogy vagy! Közeledj Hozzá, és Ő is közeledni fog hozzád!

FVFally Veronika néven anyakönyveztek, a legtöbben Roninak szólítanak. 13 éve keresem Istent és egy ideje az Élet-Mozgás-Isten körforgás megélése az egyik legfontosabb kapcsolódási pontunk Istennel. Mindennapjaimat a MEKDSZ munkatársaként töltöm, de egyébként mérnök végzettségem van. Innen ismertük és szerettük meg egymást kurzusvezető társammal, Noémivel is.

Egy hosszabb önismereti folyamat gyümölcseként jelenleg mozgás- és táncterápiás képzésben veszek részt. Budapesten élek, de szinte minden hétvégémet a természetben töltöm, ahol a legközvetlenebbül tetten érhetem Isten teremtését. Ezen kívül szabadidőmben (ha van) énekelek egy gospelkórusban, táncolok, idézek a Monthy Pytonból és a L’art pour L’art-ból.

WP_20150430_14_43_17_ProVégh Noémi vagyok, a Sófár lelkes részvevője majdnem a kezdetektől (képzőművészeti kurzusok), és tavaly óta tanára is. Perbálon élünk férjemmel, és 3 fiammal (5,8,10 évesek). Lelkigondozóként dolgozom, egyéni és párterápiás beszélgetéseket folytatok a MEKDSZ-ben. A munkám során abban a megtiszteltetésben van részem, hogy emberekkel lehetek életük mély fájdalmaiban, szégyenében, útkeresésében, és úttalálásában. Számomra az önismereti út (a magamé is, és azoké is, akiket láthatok) megerősödés abban a meggyőződésben, hogy Isten reménységet és nem romlást tervez. A megváltás, a körforgásból való kilépés az a felemelő élmény, hogy kilépek a reménytelennek hitt körből, és bár el se tudtam képzelni, nem volt reményem hozzá, és mégis, valami elkezdődik, történik. NA ezt az izgalmas felfedezést élem át a csoportokon is, nem tudom megúnni!

A Ronival való munka nagy ajándék számomra, azt érzem, eddigi életünk megtapasztalásai Istenről, emberről, valami nagyon szép, közös formát öltenek ezen a műhelyen… Természetesen ehhez ti is kelletek :)

Tánc

SÜLL VILI

Süll ViliAmikor 6 évesen megjelentem szüleimmel a müvészeti iskolában, hogy rajzra felvételizzek, már nem volt hely a rajzos osztályban. Ezért balettre írattak. Micsoda kezdet!
Igen, így kezdődött táncos pályafutásom. Tíz évesen kerültem a pozsonyi Balett Konzervatóriumba. Itt szereztem első színpadi és filmes tapasztalatokat, itt is érettségiztem, s innen szinte egyenes út vezetett a pozsonyi Nemzeti Színházba, ahol két évig táncoltam. Ez után hosszabb időt töltöttem külföldön, két évig a Volkstheater Rostock, majd a 13 évig az  Opernhaus Graz táncosaként. Ez alatt az idö alatt sok kiváló táncossal és koreográfussal volt szerencsém együtt dolgozni. Pályafutásom során eljutottam a klasszikus balettöl a jazz dance-en keresztül és a hip-hop-ot érintve egészen a modern  táncszínházig. Asszisztensként és Dance Captain-ként több musicales produkció színpadra állításában vettem részt, és a  “Das Geheimnis” (a titok) c. darabbal koreográfusként is kipróbáltam magam.
A mozgás, a testbeszéd az én  kifejezémódom. Így kommunikálok legjobban a környzetemmel. Hogy mi köze Istennek a tánchoz? A mindenséggel együtt  az emberi test minden sejtje is a Teremtő nagyságáról és bölcsességéröl beszél! Minden mozdulat ajándék, lehetöség  ennek a nagyságnak a bemutatására. És hogy hogyan is nézhet ki a dicsőítő tánc? Ezt még én is kutatom és együtt  kutathatjuk majd a Sófársuliban!

Installációs alkotóműhely

SZABÓ GYÖRGY

Szabó Gyuri (Gyura) vagyok, civilben építészmérnök, gyülekezetemben, a Szentkirályszabadjai református gyülekezetben presbiter, a dicsőítő csoport billentyűse, de leginkább és legfőképp ügyeletes ötlet-gyáros. Az építészet és a zene mellett foglalkozom grafikával és írással is. A tavalyi, első, kísérleti kurzus után, idén már némi tapasztalattal és persze a múltkori tábor élményeit-tanulságait beépítve fogom vezetni a műhelymunkát.
Hogy mi is az az installáció? Bármi, amivel egy üzenet – esetünkben az igei üzenet – átadhatóvá-megélhetővé válik vizuálisan. Lehet egy mozaik vagy montázs, egy képvers, vagy kézlenyomat, egy közönséges használati tárgy szokatlan környezetbe helyezve, vagy akár egy fura árnyék a falon. Elsősorban Tőlünk-Tőletek függ! Az installációs kurzus közös kalandra hív, melynek célja, hogy alkotás közben bontakozzon ki, kapjon formát mindaz, amivel Isten megérint minket a hét során.
Az idei tábor témája, hogy hogyan dicsőíthetjük Istent: kezünkkel-lábunkkal-fejünkkel-szívünkkel. Ezekre mind szükséged lesz, ha ezt a kurzust választod! És még pár dologra: Kérlek, hozd el mindazt az eszközt, amivel legszívesebben dolgozol (ecset, festék, szerszámok, anyagok). Én is ezt teszem!
Kreatív, alkotószellemű, dicsőítő lelkű embereket várok, akik tehetségüket (legyen az képzős-, irodalmi, fotós, kézműves, média vagy bármi más…) szívesen berakják a közösbe!

Digital Art műhely

LEIDGEB ÁKOS

whaaatMagamról:
Hát lássuk csak… 27 éves vagyok és jelenleg a TIREKIFI ifjúsági missziónál dolgozom. Feladatom többek között multimédiás anyagok (plakátok, videók, animációk) készítése. Körülbelül 7 éve dolgozom Adobe szoftverekkel, de a legtöbb munkámhoz Photoshopot, After Effects-et, Illustratort és Cinema4D-t használok. Továbbá kedvenc kajám a makaróni, kedvenc játékom a Team Fortress és ha választani kéne, akkor Tony Stark lennék az Avengersből mert van egy csomó jó kütyüje. :D És talán a legfontosabb… nekem is kegyelemből van életem.

A kurzusról:
Különböző példák és gyakorlatok segítségével merülünk el a Photoshop nyújtotta lehetőségekben. A műhely célja, hogy egy kicsit bepillantást nyerhess azokba a technikákba, eszközökbe amelyekkel a plakátoktól kezdve egészen a fotorealisztikus képmanipulációkig szinte bármi megvalósítható. Nyilván az nem várható, hogy egy hét leforgása alatt profi szintre lépünk, de azt hiszem, hogy ha valaki ráérez az ízére és meg van benne a lelkesedés, akkor gyakorlással és utánajárással elég mélyen beleáshatja magát ebbe a világba. Ha tudsz rajzolni az nem hátrány, de nem is feltétel. A rossz hír viszont az, hogy ha ezt a kurzust választod, akkor saját gépet kell hoznod, mert mi nem tudunk biztosítani.

A kurzus (illetve a PS) minimum gépigénye:
Intel® Pentium® 4 vagy AMD Athlon® 64 processzor (2 GHz-es vagy gyorsabb)
Microsoft® Windows® 7 Service Pack 1 szervizcsomaggal, Windows 8, vagy Windows 8.1
2 GB RAM
2 GB szabad merevlemez-terület; a telepítés alatt több lemezterület szükséges
1024 x 768 képpont felbontású kijelző (javasolt felbontás: 1280 x 800) 16 bites színmélységgel és 512 MB VRAM memóriával
OpenGL 2.0-kompatibilis rendszer
A monitor méretére vonatkozóan talán annyi a javaslat, hogy minél nagyobb annál könnyebb lesz rajta dolgozni.
Aki laptoppal jön, az hozzon hozzá egeret!!!

Ez a gépigény a Photoshop CC-hez van igazítva. A program 30 napos próbaverziója elérhető bárki számára, a telepítést és a további részleteket a műhelyre jelentkezőkkel majd külön egyeztetem.

ceruza-ikon MEGOSZTOM!
ceruza-ikon HOZZÁSZÓLÁSOK!

4 hozzászólás to “Dicsőítő Iskola 2015. | kurzusok és tanárok”

  1. Smiley face

    Majnár Zsuzsanna: Szeretnék jelentkezni a lányommal, Csengével / 11 múlt /dicsőítő iskolába. A lányomnak is 30000 Ft-ba kerül? Hány szemináriumra lehet jelentkezni egy személynek? Előre is köszönöm a válaszokat!

  2. Smiley face

    admin: Kedves Zsuzsanna! Ha Csenge 12 éves lesz augusztusban (vagy közel 12 éves) és szeretne kurzusra menni, akkor résztvevőként jelentkezzen ő is, ennek a diák teljes díja 28.000 Ft, ha máj. 20-ig jelentkezik. Vagy részt vehet a gyereksófár táborban, ez esetben a teljes részvételi díj 24.600 Ft. Kurzusokból egyet lehet választani, amit egész héten tanul a jelentkező, a szemináriumok pontszerű, 1 órás alkalmak lesznek, ebből többet is be lehet jelölni (ez még csak felmérés). További infók: http://sofarportal.hu/hir/beharangozo/dicsoito-iskola-2015-meghivo Szeretettel várunk Titeket! Szabó András, a Sófár Csapattól

  3. Smiley face

    Bodócsné Fazekas Ilona: Áldás, békesség! Azt szeretném megtudni, hogy szoktatok-e kimenni terepre vagy csak a táborban teljesítetek szolgálatokat? Testvéri köszönettel Ilona

  4. Smiley face

    Bence: Áldás, békesség! Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a tábor résztvevőivel utcazenét rendezünk, ezt idén is tervezzük - ilyenkor egy lelkes csapat kivonul hangszerrel, énekhanggal a helyszínt adó város tereire és a tábor dalaiból éneklünk. Ilyen szolgálat még a nyitott istentisztelet, amit ha lehetőségünk van rá, szintén egy városi helyszínen rendezünk meg. Ha nem tudjuk a városban megvalósítani, akkor a tábor helyszínén tartjuk meg és hívogatjuk a környékbelieket. Egyéb külsős szolgálatokat a helyi egyházközséggel vagy intézményekkel egyeztetve tudunk szervezni (korábbi években például több helyen idősek otthonába látogattunk el egy szolgáló csapattal). Üdvözlettel, Boda Bence a Sófár Csapattól

SZÓLJ HOZZÁ!

ceruza-ikon HOZZÁSZÓLOK!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>